Bezoekers

008726
Bezoekers vandaag : 1131
Gisteren : 1106

Directe schade-afhandeling

Exact een jaar geleden schreef ik in ons clubblad een column over de ‘directe verzekering’. Een verzekering waarbij u schade aan uw auto of aan uzelf bij uw eigen autoverzekeraar kunt claimen ook als je alleen tegen wettelijke aansprakelijkheid (W.A.) verzekerd bent. Ik gaf toen aan dat een gefaseerde invoering voor de hand lag;  te beginnen met alleen materiële schades. En deze voorspelling is uitgekomen. Per 1 juli van dit jaar zijn (bijna) alle verzekeraars die aangesloten zijn bij het Verbond van Verzekeraars gestart met ‘W.A. DSA’. DSA staat voor: Directe Schade-Afhandeling. 

De bedoeling is dat verzekerden met alleen een W.A.-dekking of W.A. met beperkte casodekking de materiële schade aan hun motorrijtuig welke veroorzaakt is door een elders verzekerde tegenpartij bij hun eigen verzekeraar indienen. Dat is vertrouwder, gemakkelijker en sneller volgens de verzekeraars. Na akkoord van uw eigen verzekeraar kunt u uw auto laten repareren en wordt, indien gewenst, het schadebedrag aan de schadehersteller overgemaakt. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van de regeling die veel verzekeraars hebben met geselecteerde schadeherstelbedrijven. Gaat u naar zo’n bedrijf dan krijgt u ook nog eens een vervangende auto gedurende de reparatieperiode terwijl bij het zelf verhalen van vervangend vervoer op de tegenpartij meestal niet meer dan 75% van de nota wordt vergoed in verband met ‘besparing stilstand eigen auto’. Eigenlijk wordt de schade afgewikkeld alsof u all risks verzekerd bent. “Het klinkt allemaal goed, maar is dat ook zo?” zult u zich misschien afvragen.

Wel voor die gevallen waarbij het gaat om particulier gebruik, de schuldvraag duidelijk is en de tegenpartij bekend en verzekerd is. Maar als aan deze voorwaarden niet wordt voldaan of als er sprake is van letsel of overlijden, betrokken motorrijtuigen geen Nederlandse kentekens hebben, bij diefstal/joyriding of bij gebruik van alcohol en/of drugs dan is de regeling (nog) niet van toepassing. 

DSA is een optionele dienstverlening van verzekeraars en kost niets. U kunt er gebruik van maken maar het is niet verplicht. U kunt er ook voor kiezen om de schade te verhalen via de eigen rechtsbijstandsverzekering of om de schade zelf te verhalen op (de verzekeraar van) de tegenpartij. In die gevallen moet je wel zelf de reparatie voorfinancieren en volgt de vergoeding van de tegenpartij pas later. De keuzevrijheid van schadehersteller is (nog) niet in het geding. DSA staat nog in de kinderschoenen en is een voorbode van de directe verzekering. Ik houd u op de hoogte als er nieuwe ontwikkelingen zijn.

Kees de Regt
Manager Verzekeringen

  

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors