Duitse Tesla-fabriek draait op dieselgeneratoren

11 juni 2021

Tesla maakt zoveel vaart met het productieklaar maken van de nieuwe fabriek in het Duitse Grünheide, dat soms grote fouten worden gemaakt. Zo worden er bij de bouw momenteel honderden dieselgeneratoren ingezet omdat Tesla niet tijdig voor een stroomvoorziening heeft gezorgd, zo meldt Automobilwoche. 

De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s mag zich graag op de borst slaan over de milieu- en klimaatvriendelijkheid van het merk. En het is waar dat Tesla voor een omwenteling heeft gezorgd in de autobranche. Maar het ‘groene’ karakter van de nieuwe ‘gigafactory’ in het Duitse Grünheide verbleekt toch behoorlijk nu bekend is geworden dat er honderden generatoren en stroomaggregaten nodig zijn om de in aanbouw zijnde fabriek van elektriciteit te voorzien. 

Het terrein is door een fout van Tesla nog altijd niet aangesloten op de hoofdstroomvoorziening van de regio en er is ook nog geen milieuvriendelijk verwarmingssysteem ontwikkeld. De tijdelijke stroomvoorziening met dieselgeneratoren zal vermoedelijk nog tot het najaar duren. Wekelijks zouden vele duizenden liters diesel- en stookolie nodig zijn om de bouw door te laten gaan. 

Tesla wil vanaf januari 2022 de Model Y in de fabriek in Grünheide produceren. De productiecapaciteit van deze fabriek bedrag maximaal 500.000 stuks per jaar. Het is niet de eerste keer dat Tesla minder ‘groen’ blijkt dan het zelf graag wil zijn. Enkele weken geleden kwam naar buiten dat Tesla stopte met de Bitcoin omdat rond het proces van cryptomunten zeer veel energie wordt gebruikt. 

Deze artikelen zijn misschien ook interessant voor u