VW verhaalt schade dieselschandaal op ex-topmanagers

7 juni 2021

Volkswagen heeft nagenoeg overeenstemming bereikt met de advocaten en de verzekeraars van voormalige topmanagers van het concern, die (mede-)verantwoordelijk zijn voor het dieselschandaal. Ex-VW-topman Martin Winterkorn zou tien miljoen betalen. 

Het totale bedrag dat Volkswagen poogt te verhalen op de voormalige topmanagers zou 300 miljoen euro bedragen. Naast Winterkorn zouden ook de voormalige Audio-topman Rupert Stadler evenals onder andere de topmanagers Ulrich Hackenberg, Wolfgang Hatz en Stefan Knirsch flink in de buidel moeten tasten. De totale schade van het dieselschandaal, dat in september 2015 naar buiten kwam, bedraagt voor Volkswagen 30 miljard euro.

Naar later bleek, sjoemelden ook andere merken met de software van hun dieselmotoren om de uitstoot juist tijdens een emissietest wel te laten werken, maar in de dagelijkse praktijk veel minder. De reputatie van de auto-industrie als geheel werd zwaar beschadigd door de hele affaire en sindsdien zijn de meetmethoden strenger geworden. Ook de transitie naar alternatieve aandrijflijnen is erdoor bespoedigd. 

Deze artikelen zijn misschien ook interessant voor u