EU overweegt verplichte snelheidsbegrenzer

Een groep Europarlementariërs heeft een wetsvoorstel ingediend om nieuwe auto’s over drie jaar standaard te voorzien van een intelligente snelheidsbegrenzer. Dat meldt de website van het Algemeen Dagblad. Het systeem zou het aantal verkeersdoden met 20 procent kunnen verminderen.

Volgens de plannen van de parlementariërs zou de snelheidsbegrenzer een uitbreiding zijn van het in veel auto’s reeds aanwezige systeem van verkeersbordherkenning of van snelheidsregistratie via het GPS-systeem. Een auto die is uitgerust met dit systeem zou niet zelfstandig afremmen, maar het vermogen wel zover terugregelen dat er niet harder gereden kan worden dan de ter plekke geldende snelheidslimiet. In eerste instantie moet het systeem de bestuurder nog de mogelijkheid bieden om te accelereren door hard het gaspedaal in te trappen om zo snel weg te kunnen komen bij een gevaarlijke situatie.

Naast dit systeem zouden over drie jaar ook een rijstrookassistentiesysteem en een automatisch noodremsysteem verplicht moeten worden. Voor definitieve invoering is de goedkeuring van het Europese parlement, de Europese Commissie en de afzonderlijk lidstaten nodig, dus het zal vermoedelijk nog wel een tijdje duren voordat zoiets wordt ingevoerd.

Misschien leuk om te lezen:

Nationale Oldtimerdag Lelystad: 16 juni 2024

Hét ideale Vaderdagsuitje voor dit jaar staat al vast. Op zondag 16 juni a.s. vindt namelijk ook de Nationale Oldtimerdag plaats. Op de Batavia Boulevard in Lelystad komen honderden oldtimers samen.

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors