Autosport Archief naar Autosport Museum Zandvoort

Onlangs heeft de Stichting Nederlands Centrum voor Autohistorische Documentatie (NCAD) een overeenkomst gesloten met Sichting Nationaal Autosport Museum Zandvoort (SNAMZ). Daarmee willen partijen een permanent museum over de autosport in Zandvoort gaan creëren. Niet alleen over de racerij, maar ook over rally- en rittensport en wellicht ook de kartsport en rallycross zullen wisselende exposities gehouden worden.

Daartoe hebben drie autosportenthousiasten, Marc de Bruijn (voorzitter), Machiel Kalf(secretaris) en André Schoonenwolf (penningmeester), met wortels in de KNAF,KNAC,NAV en HARC in december 2018 een stichting opgericht. De Gemeente Zandvoort juicht de plannen toe en en heeft ook al direct een ruimte in het stadhuis beschikbaar gesteld , waar  archief en documentatie voorlopig kan worden opgeslagen en later ook voor het publiek (op afspraak) toegankelijk gemaakt kan worden.Dit tot een permanente ruimte waar ook voertuigen tentoongesteld in Zandvoort geregeld is.

De NCAD, die onder meer het autoracearchief van de NAV beheert, maar ook veel andere autosportdocumentatie in haar ruim twee kilometer autoarchief op de Automotive Campus in Helmond heeft, brengt haar autosportdocumentatie bij de Stichting Nationaal Autosport Museum Zandvoort onder als. Dit past hier beter kan zo meer geïnteresseerden bereiken die wat willen opzoeken of na een bezoek aan het museum zelf documentatie af willen staan.

Het doel van het Nationaal Autosport Museum is niet het verkrijgen van eigendom, maar wel om bredere bekendheid aan de Autosport historie en cultuur in de breedte te geven in een tijd waarin met name door de prestaties van Max Verstappen de autosport populairder wordt. Ook wil men voorkomen dat autosportdocumentatie bij kleiner wonen of overlijden van autosportenthousiasten verloren gaat. Ook dit gaat over rijdend cultureel erfgoed. De NCAD blijft dan ook eigenaar van de documentatie, die naast boeken en tijdschriften ook programmabladen, foto-, film-,videoverzamelingen en door diverse ex-coureurs afgestane plakboeken etc. bevat.

Op donderdag 7 maart 2019 werd de eerste helft van het NCAD autosport archief vanuit Helmond in Zandvoort afgeleverd en in de kasten van de Stichting Nationaal Autosport Museum Zandvoort in het Stadhuis van Zandvoort ondergebracht. Vrijwilligers van beide Stichtingen hebben hiermee een eerste stap gezet in de samenwerking die nog dit jaar ook tot een eerste tentoonstelling moet leiden.

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors