Bezoekers

003134
Bezoekers vandaag : 340
Gisteren : 474

Files namen in 2023 toe met 17 procent

De filedruk is vorig jaar fors toegenomen. De zwaarte van de files (door de ANWB gemeten als de lengte maal de duur van de files) groeide met liefst 17 procent. De ANWB baseert deze conclusies op de jongste filecijfers van alle A- en N-wegen in ons land. 

Nadat in maart 2022 de laatste coronamaatregelen werden geschrapt, keerden de dagelijkse files bijna direct terug. En in 2023 namen de files verder toe. Het effect van thuiswerken tijdens corona en het buiten de spits reizen is vrijwel teniet gedaan. In de ochtendspits nam het aantal files toe met tien procent, in de avondspits zelfs met 18 procent. Ook overdag stonden er meer files, want daarvan nam de filezwaarte toe met 23 procent. 

Het is niet iedere dag even druk op de weg, zo concludeert de ANWB. Dinsdag en donderdag zijn de drukste dagen met woon-werkverkeer terwijl het verkeersaanbod op vrijdagochtend verder is afgenomen. Daar staat tegenover dat het aantal files op vrijdag overdag het voorbije jaar sterk is gegroeid. 

In de meeste provincies nam de verkeersdrukte het afgelopen jaar toe vergeleken met 2022. In de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant groeide de filezwaarte respectievelijk met 18 en 22 procent en in Noord-Holland zelfs met 28 procent. De meeste files werden genoteerd op 6 april, de donderdagmiddag voor Pasen, want op die regenachtige dag stond er 1491 kilometer file.

Top tien files

De weg met de meeste files is de A27 van Utrecht naar Breda tussen Lexmond en Werkendam. Deze staat in de file top tien op de eerste plek. In omgekeerde richting staat de A27 tussen Geertruidenberg en Gorinchem op de tweede plaats. Op plek drie staat de A58 van Breda naar Eindhoven tussen Moergestel en Oirschot, gevolgd door de A2 van Den Bosch naar Utrecht tussen knooppunt Empel en Kerkdriel. Op plaats vijf staat de A2 in omgekeerde richting tussen Culemborg en Zaltbommel. 

Plaats zes tot en met tien zijn voor de A4 Den Haag – Rotterdam tussen Den Haag-Zuid en de Ketheltunnel, de A4 Amsterdam – Den Haag tussen Roelofarendsveen en Zoeterwoude, de A15 Rotterdam – Gorinchem tussen Hendrik-Ido-Ambacht en Sliedrecht, de A50 Arnhem – Eindhoven tussen de knooppunten Valburg en Bankhoef en de A1 Apeldoorn – Amsterdam tussen Voorthuizen en Hoevelaken. Opvallend aan deze top tien is dat zeven van de tien files buiten de Randstad staan.

Bron: ANWB.nl 

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors