Bezoekers

003100
Bezoekers vandaag : 306
Gisteren : 474

Groei autoverkopen in EU zwakt af

Na 16 opeenvolgende maanden van groei, was december 2023 de eerste maand waarin de autoverkopen in de EU daalden. Er werden 867.052 auto’s verkocht, 3,3 procent minder dan in dezelfde maand in 2022. Dat blijkt uit cijfers van ACEA de Europese branchevereniging van autofabrikanten. 

Er waren in december wel grote verschillen tussen de landen bij de autoverkopen. In Frankrijk (+14,5 procent) en Spanje (+10,6 procent) stegen de verkopen nog flink, maar de Duitse automarkt daalde juist met 23 procent. 

Over het hele jaar genomen groeide de automarkt in de EU wel met 13,9 procent, wat neerkomt op 10,5 miljoen verkochte auto’s. En in alle EU-landen groeide de automarkt behalve in Hongarije. In de meeste maanden zelfs met dubbele cijfers. 

Ongeveer 1 op de 7 Europese autokopers (14,6 procent) koos voor een volledig elektrische auto, een stijging van 37 procent ten opzichte van 2022. In de maand december groeide het marktaandeel zelfs tot 18,6 procent.  Daarmee is de elektrische auto de diesel voorbijgestoken, want die noteerde een marktaandeel van 13,6 procent over heel 2023. De dalende trend bij de diesel zet daarmee door. 

De meeste autokopers kozen vorig jaar nog voor een auto met benzinemotor (35,3 procent marktaandeel), terwijl de hybride de tweede plek opeiste met een aandeel van 25,8 procent. De minst populaire aandrijflijn in de EU is de plug-in hybride met een marktaandeel van 7,7 procent. Hoewel de populariteit daarvan in België en Frankrijk flink steeg, kon dat de zeer sterke terugval in Duitsland niet compenseren. 

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors