Bezoekers

003124
Bezoekers vandaag : 330
Gisteren : 474

Dit zijn de grootste irritaties op de weg

Automobilisten ergeren zich het meest aan medeweggebruikers die ‘blijven hangen’ op de linkse of middelste rijstrook zonder in te halen. Dat blijkt onderzoek van de ANWB. 

De 1.500 deelnemers aan het onderzoek rijden gemiddeld tussen de 10.000 en 20.000 kilometer per jaar, meestal privé. De ANWB vroeg overigens niet alleen aan welk gedrag van andere weggebruikers ze zich het meest stoorden, maar ook waaraan zij zich in het verkeer schuldig maken. 

Het links of midden blijven rijden is met 51 procent de grootste ergernis. Op een gedeelde tweede plaats komen het bewust voorbij rijden van de file om laat in te voegen en bumperkleven (beide 29 procent). Ongeveer een kwart van de ondervraagden ergert zich aan te felle en niet goed afgestelde koplampen, en 22 procent aan telefoongebruik achter het stuur. 

Het rechts inhalen op de snelweg wekt ook bij veel automobilisten ergernis op. Maar sommige automobilisten maken zich er zelf schuldig aan als ze zich ergeren aan andere automobilisten die op de linkse rijstrook langzaam blijven rijden. 

Binnen de bebouwde kom ergeren automobilisten zich aan de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur en aan te hoge verkeersdrempels. 

Agressief

Ruim 60 procent van de automobilisten die zich aan het gedrag van anderen ergeren, proberen deze daarop te attenderen. Dat doen ze door met hun lichten te seinen, te claxonneren of soms zelfs sterke verbale taal te gebruiken. Veel vrachtwagenchauffeurs hebben hier een handje van, zo blijkt uit het ANWB-onderzoek. 

Veel respondenten in het onderzoek constateren dat irritant gedrag veel vaker voorkomt bij sommige merken of modellen. Berijders van een SUV van Audi, BMW en Porsche wekken veel vaker irritatie op dan andere merken, vaak vanwege te hard rijden op de snelweg. 

Fietsers

Veel automobilisten ergeren zich ook aan fietsers. En dan voornamelijk de appende en bellende fietsers. Het levert volgens de automobilisten gevaarlijke situaties op omdat ze niet goed opletten en slingeren. Daarnaast zijn fietsers zonder (goed) licht een ergernis en fietsers die geen richting aangeven. Ook de berijders van snelle elektrische fietsen die veel regels aan hun laars lappen zijn een grote ergernis. 

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors