Bezoekers

025609
Bezoekers vandaag : 334
Gisteren : 543

Hertaxatie

Op onze oldtimer- en youngtimerverzekeringen is het mogelijk uw auto casco te verzekeren op basis van een taxatierapport, mits dat is opgemaakt door een erkend taxateur.

Deze moet ingeschreven staan bij één van de drie officiële registers: VRT, TMV of RETM. Daarnaast is het bij de KNAC mogelijk om auto’s op basis van een ‘overeengekomen waarde’ te verzekeren. Dit kan tot een bedrag van 50.000 euro. Zo’n getaxeerde of overeengekomen waarde is maximaal drie jaar geldig en wordt door ons vastgelegd op de polis. Ruim voor de periode van drie jaar is verstreken, ontvangt u van ons bericht dat de waarde opnieuw moet worden vastgesteld. Dit kan door een nieuw taxatierapport, of met een e-mail berichtje naar ons met de nieuwe overeengekomen waarde. Ook dit wordt vastgelegd op de polis, zodat u weer drie jaar vooruit kan. Kind kan de was doen.

Toch blijkt dat bij één op de drie polissen het taxatierapport of de overeengekomen waarde ruimschoots is verlopen. Gevaarlijk, want dan is het dus onzeker wat u vergoed krijgt in geval van een forse (brand) schade of diefstal. Vreemd genoeg heeft het up-to-date houden van een verzekering, zelfs als die voor de heilige koe is, geen prioriteit. Dat bleek recentelijk ook weer: wij stuurden in juni van dit jaar een brief naar al onze leden met een verlopen taxatie of overeengekomen waarde. Maar ook hierop werd door een groot deel van de aangeschrevenen niet gereageerd. Heel jammer en trouwens ook onnodig, want ééns in de drie jaar een e-mail sturen met een nieuwe waarde is toch niet zoveel werk? Oké, een nieuw taxatierapport regelen vergt meer van uw tijd, maar zo’n taxatie vormt ook weer een mooi moment om te horen of de auto in waarde gelijk is gebleven, gestegen of gedaald. In dit laatste geval doet u uw portemonnee tekort, want bij een dalende waarde kan de premie omlaag. Maar erger is nog dat u bij een schade vanwege een te laag verzekerd bedrag minder krijgt uitbetaald dan zou moeten.

Sommige eigenaren weten dat hun klassieker flink in waarde is gestegen, maar ze hebben geen trek in een hogere premie. Zij vinden het al goed als ze bij een schade de aankoopwaarde van hun auto terugkrijgen. In zo’n geval biedt de KNAC aan om dan tóch de hogere taxatiewaarde op de polis te noteren, maar dan met een hoger eigen risico. De premiestijging is dan veel minder, terwijl de waardestijging bij een total loss dan toch voor het grootste deel wordt vergoed.

Belangrijk is in elk geval dat u uw verzekeringen regelmatig checkt. Controleer of de waarde van een casco verzekerde auto nog overeenkomt met de werkelijkheid. En neem bij twijfel contact met ons op; daar zijn we voor. Maar vóór alles: reageer op de brieven die wij u sturen. We doen dat echt niet voor niets.

Kees de Regt
Manager Verzekeringen

 

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors