Rechtsbijstand

Mede als gevolg van het coronavirus kopen we steeds meer online. Ook de zoektocht naar een auto gebeurt meer en meer vanachter de computer of iPad. Logisch, want de kans op een besmetting is nul en je kunt regionaal, nationaal of zelfs internationaal zoeken. Bovendien kun je specifieke details filteren. Kortom, online zoeken scheelt een hoop gereis.

Maar er zijn ook nadelen. Want hoe zit het met de betrouwbaarheid van de verkoper? Bij bedrijven is dat redelijk uit te zoeken, door bijvoorbeeld via Google Streetview het pand van de verkoper te bekijken. Misschien staan er zelfs wel ervaringen van andere klanten bij. En hoe ziet de website eruit? Is die up-to-date en zonder ernstige taalfouten? Zo kun je in elk geval de grootste sjacheraars vermijden en kiezen voor een bonafide bedrijf. Een voordeel is dat je als koper recht hebt op zes maanden wettelijke garantie, met als prettige bijkomstigheid dat er bij een gebrek aan een auto sprake is van een omgekeerde bewijslast. Op grond van de wet (art. 7:18 lid 2 BW) wordt dan vermoed dat het mankement er ook al was toen de auto nog in de showroom stond.

Als u een auto van een particulier koopt wordt dit lastiger. Bij een koopovereenkomst tussen twee particulieren is er namelijk sprake van ‘gelijkwaardige’ partijen en is er dus geen extra bescherming. Als koper moet u eventueel zélf aantonen dat de gekochte auto niet voldoet aan de verwachtingen die u redelijkerwijs mag stellen. Maar toon als koper maar eens aan dat de gebreken al vóór de verkoop bij de verkoper bekend waren. Dat is een lastige zaak! En naarmate de auto ouder of waardevoller wordt, verwacht ‘het recht’ dat u zich vóór de aanschaf goed op de hoogte stelt van de staat van de auto. Hebt u dat in de ogen van de rechter niet aantoonbaar gedaan, dan zal deze u het verzuimen van een gedegen onderzoek aanrekenen en staat u wellicht met lege handen.

Wie helpt u bij zulke problemen? Wel, als u uw auto met schriftelijke garantie bij een officiële garage hebt gekocht kunt u een beroep doen op uw rechtsbijstandverzekeraar, vooropgesteld dat u zo’n verzekering hebt. Maar als u de auto van een particulier of bedrijf zonder garantieregeling hebt gekocht, geeft geen enkele rechtsbijstandverzekeraar thuis. In zo’n geval rest alleen nog het in de arm nemen van een juridisch specialist. Recht hebben is helaas niet altijd hetzelfde als recht krijgen.

Vandaar dus mijn welgemeende tip om bij de koop van een auto zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen te nemen. De kans dat uw zoektocht eindigt in juridisch getouwtrek ligt altijd op de loer. Want vaak heeft het, tenzij je een auto mét garantie bij een garage koopt, geen zin om bij uw rechtsbijstandverzekeraar aan te kloppen.

Kees de Regt
Manager Verzekeringen

Misschien leuk om te lezen:

Nationale Oldtimerdag Lelystad: 16 juni 2024

Hét ideale Vaderdagsuitje voor dit jaar staat al vast. Op zondag 16 juni a.s. vindt namelijk ook de Nationale Oldtimerdag plaats. Op de Batavia Boulevard in Lelystad komen honderden oldtimers samen.

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors