Bezoekers

025612
Bezoekers vandaag : 337
Gisteren : 543

Historische Automobiel Vereniging Nederland

Begin jaren zestig waren er slechts twee oldtimerverenigingen, de A-Ford Club en de Pionier Automobiel Club. Dat bood dus ruimte voor een nieuwe club en dat leidde in 1964 tot de oprichting van de Historische Automobiel Vereniging Nederland, kortweg HAV. Sinds 2014 is de HAV vriendenlid van de KNAC.

Het bijzondere aan de HAV – oprichtingsdatum 31 augustus 1964 – is dat niet alleen auto’s welkom zijn bij deze club, maar ook vrachtwagens, bussen, motoren, scooters, bromfietsen en tractoren. Het belangrijkste doel van de vereniging is ‘het bevorderen, het in stand houden, het verzamelen en het restaureren van automobielen, motorvoertuigen en toebehoren die uit het oogpunt van historische zeldzaamheid van belang zijn te worden bewaard’.

De HAV telt zo’n 1.100 leden en die hebben gezamenlijk een indrukwekkende collectie rijdend cultureel erfgoed. We noteren 3800 personenauto’s, 347 vrachtwagens en bussen, 147 motoren/scooters, 28 bromfietsen/hulpmotoren, 5 tractoren en 12 diversen (brandspuit/aanhangwagen en dergelijke). Feitelijk dus zo’n beetje alles wat wielen heeft en de moeite van het bewaren waard is.

De Historische Automobiel Vereniging is vooral een club van liefhebbers. En dat blijkt wel uit het feit dat één van de meest enthousiaste leden van de HAV zelf niet eens een oldtimer heeft. Maar hij is hobby-fotograaf en maakt graag fraaie plaatjes van oldtimers. Geen rangen en standen dus bij de HAV, maar een laagdrempelige vereniging, waar iedereen welkom is.

Negen districten

Mede vanwege het hoge aantal leden, heeft de HAV het land verdeeld in negen districten en er is een eigen vrachtwagengroep. Daardoor is er eigenlijk altijd wel ergens wat te doen, zoals een zogenaamde ‘koffieklets’ met een programma (denk aan een rit, een spreker of een bedrijfsbezoek). Soms is het ook gewoon een ongedwongen samenzijn en een goede mogelijkheid om met anderen een praatje te maken, bijvoorbeeld om te overleggen over een probleem met je oldtimer. Tweemaandelijks verschijnt HAV-VARIA, het clubblad van de vereniging waarin evenementen, ritverslagen en allerlei interessante artikelen te vinden zijn. Eind augustus organiseert de HAV altijd het jaarevenement, waaraan doorgaans zo’n 120 auto’s deelnemen.

Website de-hav.nl
Lid worden de-hav.nl/lidmaatschap
Facebook facebook.com/de-hav
Twitter @HAV_media

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors