In 2022 meer autodiefstallen, maar trend blijft dalend

In 2022 werden er meer auto’s gestolen dan het jaar ervoor, maar de trend over meerdere jaren laat nog wel een daling zien. In totaal werden er in 2022 5.973 auto’s gestolen, tegen ruim 5.400 in 2021. Maar in 2019 en 2020 waren het er respectievelijke 7.100 en ruim 6.400 auto’s, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV).

De scherpe daling van het aantal autodiefstallen in 2021 lijkt alles te maken te hebben met coronamaatrdegelen zoals de avondklok, omdat dieven toen minder vaak in de avond en nacht op pad konden. Daardoor steeg het aantal diefstallen in 2022 weer, maar de trend blijft dalend. 

Een paar cijfers van het LIV vallen wel op. Bij de gestolen auto’s zijn elektrische en hybride auto’s sterk oververtegenwoordigd, want er werden er in 2022 1.002 van ontvreemd. Daarnaast blijken ook leen-, huur- en leaseauto’s vaak het slachtoffer, want die werden in zo’n 1.100 gevallen niet teruggebracht. Daar is wel een stijgende trend zichtbaar, want in 2016 ging het nog om circa 400 huur-, leen- of leaseauto’s.

Bij de automerken raakte Volkswagen zijn eerste plaats als meest populaire merk van het dievengilde kwijt aan Toyota. Er werden liefst 1.036 Toyota’s gestolen, waarbij de Toyota RAV4 het meest gewild was, want daarvan verdwenen er 465. Daarachter staan de VW Polo en de VW Golf op de tweede en derde plaats. 

Opmerkelijk is verder dat de Toyota Auris vaak gestolen wordt vanwege zijn katalysator. Van de 193 ontvreemde Aurissen werd 73 procent teruggevonden zonder katalysator. Van alle gestolen auto’s werd in 2022 overigens 45 procent teruggevonden. 

Auto’s van drie, vier en vijf jaar oud zijn nog altijd het meest populair onder autodieven, want een kwart van de gestolen auto’s heeft die leeftijd. Opmerkelijk is wel dat er steeds meer auto’s van 20 jaar en ouder worden gestolen, old- en youngtimers dus. 

Bron: nos.nl

Misschien leuk om te lezen:

Netcongestie: Utrechtse laadpalen uitgeschakeld bij stroompiek

De overbelasting van het stroomnet in de provincie Utrecht is momenteel zo groot dat het demissionaire kabinet en netbeheerders maatregelen nemen om netcongestie te voorkomen. Een van die maatregelen is de inzet van slimme laadpalen die uitschakelen bij drukte op het stroomnet.

Bron: Pixabay, https://pixabay.com/nl/photos/van-brienenoordbrug-rotterdam-winter-3894954/
Rijkswaterstaat: ‘Van Brienenoordbrug is veilig’

Rijkswaterstaat heeft gereageerd op de brandbrief die burgemeesters Aboutaleb (Rotterdam) en Van Zanen (Den Haag) deze week stuurden over de Rotterdamse Van Brienenoordbrug. Volgens de uitvoeringsorganisatie is er van instortingsgevaar geen sprake, maar is de oeververbinding wel ‘op leeftijd’.

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors