Bezoekers

034591
Bezoekers vandaag : 159
Gisteren : 425

Nederland heeft oudste wagenpark in West-Europa: 11,4 jaar

Griekenland heeft de oudste auto’s van Europa, de gemiddelde leeftijd van een personenauto is er 17 jaar. In Luxemburg is de gemiddelde personenauto het jongst van Europa, want deze is met 7,6 jaar bijna tien jaar jonger bij de Grieken. Nederland heeft het oudste wagenpark van West-Europa, want bij ons is de gemiddeld leeftijd 11,4 jaar, zo blijkt uit cijfers van ACEA, de Associatie van Autofabrikanten in Europa.

In de landen om ons heen is het wagenpark dus doorgaans flink wat jonger. Bij onze Oosterburen is dat 10,1 jaar, bij de Zuiderburen zelfs maar 9,5 jaar. Denemarken snoept er nog een jaartje vanaf met een gemiddelde leeftijd van 8,5 jaar. Ook Frankrijk doet het beter dan Nederland, want daar is het wagenpark gemiddeld 10,5 jaar oud. In Zwitserland ligt de gemiddelde leeftijd op 9,3 jaar.

Pas als je verder naar hert zuiden of het oosten gaat kom je een hogere gemiddelde leeftijd tegen dan in Nederland. Spanje zit op 13,5 jaar en Italië op 12,2 jaar. In Tsjechië is de gemiddelde leeftijd 15,6 jaar, in Slowakije 14,3 jaar. De andere Oost-Europese landen zitten allemaal rond die leeftijd. 

Een jonger wagenpark is uit milieu-oogpunt beter, omdat jongere auto’s aan strengere emissie-eisen moeten voldoen dan oudere en een jonger wagenpark dus minder vervuilt. 

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors