Bezoekers

003157
Bezoekers vandaag : 363
Gisteren : 474

KNAC bezorgd over voornemen minister Jetten om vrijstelling oldtimers af te schaffen.

De KNAC heeft zijn bezorgdheid geuit over het voornemen van minister Jetten om in het kader van het terugschroeven van subsidies op fossiele energie, de vrijstelling van de MRB voor oldtimers te versoberen in 2028. Zo’n versobering levert nagenoeg niets op, zo heeft het verleden geleerd en in een stemming van de Tweede Kamer eind vorig jaar is een voorstel met dezelfde strekking nog verworpen. 

Het voorstel van minister Jetten is een reactie op het naar buiten komen van het nieuws dat de overheid veel belastingvoordelen geeft aan bedrijven die olie, gas en kolen stoken, fossiele energie dus. Het zou gaan om een jaarlijks belastingvoordeel van 39,7 tot 46,4 miljard euro, zo bleek uit gelekte Prinsjesdag stukken enkele dagen geleden. Uit die stukken blijkt dat er een begin wordt gemaakt met het afbouwen van die belastingvoordelen. Zo zou de glastuinbouw minder belastingvoordeel krijgen en de vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting op oldtimers (auto’s van 40 jaar en ouder) zou vanaf 2028 moeten worden versoberd. 

De KNAC is van mening dat die versobering nauwelijks wat oplevert. Met oldtimers wordt doorgaans nog geen 1.500 kilometer per jaar gereden, met nauwelijks meetbare schade aan wegen of milieu. 

Tien jaar geleden (2013) werd de grens voor de oldtimervrijstelling al opgetrokken van 25 jaar naar 40 jaar en dat leidde nauwelijks tot extra inkomsten, maar had vaak wel desastreuze gevolgen voor de branche, autoclubs en individuele eigenaren. Veel auto’s verdwenen naar het buitenland en de markt kromp met circa 30 procent en veel autoclubs zagen hun ledenaantallen dalen. Door de krimp van de markt werd de gehele keten geraakt. De verkopen zakten in, autobladen zagen hun oplages dalen en restauratiebedrijven werden getroffen (of gingen zelfs failliet). 

De inkomsten die de overheid had gepland met de maatregel werden bij lange na niet gehaald, zoals door de branche toen al was voorspeld.

Inmiddels is mobiel erfgoed onder de erfgoedwet gebracht. Het aanscherpen van de vrijstelling zou een aantasting van ons nationale erfgoed zijn. Daarom pleit de KNAC voor handhaving van de huidige regeling. 

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors