Maak van een proefrit geen valkuil

Iedereen maakt wel eens een proefrit. Die kan gemaakt worden met een auto van een garagebedrijf of van een particulier. Maar waar vrijwel niemand dan aan denkt is dat een proefrit zomaar een enorme valkuil kan worden als er onderweg iets misgaat. Want kijkt u vooraf hoe de auto waarmee u gaat rijden goed verzekerd is? Het is in elk geval een heel belangrijk aspect dat massaal vergeten wordt. Gaat u een proefrit maken in een auto van een particulier, dan was al bekend (althans dat hoop ik) dat je er vanuit mag gaan dat de auto minimaal tegen de wettelijke aansprakelijkheid verzekerd is. Dus voor schade die u toebrengt aan derden. Maar of schade aan de auto zelf ook verzekerd is moet door u van te voren worden gecheckt én bij voorkeur schriftelijk worden vastgelegd. Is de auto niet (casco) verzekerd, dan draait u namelijk op voor een eventuele schade aan de auto. Ook als de auto verzekerd is en u veroorzaakt tijdens de proefrit schade, dan kan de particuliere eigenaar zijn eigen risico en de extra premie, ontstaan door terugval in bonuskorting, bij u in rekening brengen. In dat geval moet u deze schade vergoeden.

Je zou verwachten dat dit bij een professionele partij als een autodealer of garagebedrijf beter geregeld is. Vaak wel, maar helaas niet altijd. De meeste bedrijven hebben hun demonstratie- auto’s casco (all risks) verzekerd. Eventueel met een eigen risico. Vaak dient u voorafgaand aan de proefrit ook een ‘proefritformulier’ in te vullen waarop staat welke auto u wanneer heeft gebruikt voor een proefrit en hoe de auto verzekerd is. Schenk, voordat u uw handtekening onder het formulier zet, aandacht aan het verzekeringsaspect. Vertrouw er niet blind op dat alles goed verzekerd is!

Onlangs werd een van onze leden, die tijdens een proefrit met een auto uit het premium- segment schade reed, geconfronteerd met een nota voor de herstelkosten. Naar later bleek stond op het ondertekende proefritformulier inderdaad keurig vermeld dat de auto alleen W.A. verzekerd was en dat schade aan de auto voor rekening van de bestuurder kwam. Niet erg ‘premium’ als u het mij vraagt, maar het kan dus gebeuren.

Maar ook wanneer er vooraf geen proefritformulier wordt ingevuld loopt u risico. Het Hof in Den Haag heeft op 2 februari 2016 arrest gewezen in een kwestie over een motorfiets die tijdens een proefrit total loss was gereden. De bestuurder was er door de eigenaar van de motorzaak niet op gewezen dat de motorfiets niet all risks was verzekerd en er was ook geen proefritformulier ingevuld. De motorrijder verweerde zich met een beroep op overmacht en dat hij had vertrouwd op een casco verzekering. Echter, de proefrit moest naar het oordeel van het Hof worden gezien als een overeenkomst van bruikleen. En als bruiklener van de motorfiets (of auto) ben je nu eenmaal verplicht om het voertuig in goede staat terug te geven. De motorrijder kon overmacht niet aannemelijk maken en werd veroordeeld tot het vergoeden van de schade aan de motor.

Controleer dus vooraf altijd hoe de auto waarmee u een proefrit gaat maken verzekerd is en leg dit zwart op wit vast. Check ook of er al beschadigingen aan de auto te zien zijn, leg dit vast en maak er foto’s van. Op de site van de KNAC kunt u een proefritformulier downloaden door in de zoek- functie ‘proefritformulier’ in te toetsen.

Kees de Regt
Manager Verzekeringen

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors