Bezoekers

003141
Bezoekers vandaag : 347
Gisteren : 474

Meer elektrische auto’s dan diesels verkocht in de EU

2023 wordt het eerste jaar waarin er meer elektrische auto’s dan diesels worden verkocht in de EU. Die trend tekende zich eerder zit jaar al af en in oktober was het een feit, ondanks de in sommige Europese markten stokkende vraag naar elektrische auto’s. Dat meldt Automobilwoche.

De vraag naar auto’s in de Europese Unie blijft stijgen. In oktober 2023 werden 855.484 nieuwe auto’s geregistreerd, 14,6 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar, volgens de Europese branche-organisatie ACEA. Over de eerste tien maanden van het jaar komt dit neer op een stijging van 16,7 procent tot bijna 8,8 miljoen auto’s. 

De sterkste groei in de hele EU sinds het begin van dit jaar deed zich voor bij de registraties van elektrische auto’s. Het aandeel in de totale verkoop bedroeg van januari tot en met oktober 14 procent, waarmee auto’s met dieselmotor dus werden ingehaald. 

Van de vier grootste EU-markten voor personenauto’s noteerden Frankrijk (+21,9%), Italië (+20%) en Spanje (+18,1%) sterke stijgingen in het totale aantal nieuwe registraties in oktober. In Duitsland was de groei gematigder met iets minder dan vijf procent.

Tesla verdubbelt marktaandeel

Marktleider in de EU was de Volkswagen Groep die een marktaandeel behaalde van bijna 25 procent. De gezamenlijke Stellantis-merken komen op de tweede plaats met iets meer dan 18 procent, en Renault volgt met iets meer dan elf procent. BMW noteerde een marktaandeel van bijna zeven procent, Mercedes-Benz dit daaronder met net geen zes procent. Tesla wist zijn marktaandeel te verdubbelen tot 1,7 procent. 

Hoewel de cijfers een behoorlijke groei laten zien, blijven ze nog steeds ver onder het niveau van voor de coronacrisis en de daaropvolgende Russische invasie in de Oekraïne. Constantin Gall, mobiliteitsexpert bij adviesbureau EY verwacht dat geopolitieke spanningen, de zwakke economie en hoge financieringskosten ervoor zorgen dat mensen in 2024 terughoudend zijn om auto’s te kopen. Om de verkoop te stimuleren, zullen veel merken hun prijzen concurrerender maken en autokopers zullen vermoedelijk meer korting kunnen bedingen. 

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors