Opbrengst autobelasting BPM explodeert

De Nederlandse overheid heeft de laatste jaren zeer snel groeiende inkomsten uit de BPM, de belasting op nieuw verkochte auto’s. In 2017 stegen de inkomsten daaruit reeds met bijna 30 procent en in de eerste negen maanden van dit jaar valt er opnieuw een stijging te noteren van meer dan 20 procent.

In 2017 bedroegen de inkomsten van de BPM liefst twee miljard, 449 miljoen meer dan het jaar ervoor. Deels had dat te maken met het beëindigen van het stimuleren van zeer zuinige auto’s, maar de BPM-tarieven zelf gingen ook omhoog. In 2017 waren alleen volledig elektrische auto’s nog BPM-vrij, bij plug-in hybride modellen ging de BPM omhoog, waardoor deze auto’s onaantrekkelijk werden voor autokopers. Bovendien ging de gemiddelde BPM per auto omhoog van 3.957 euro naar 4.652 euro.

In 2018 zet de trend van hogere BPM-inkomsten door. In de eerste acht maanden van dit jaar werd al 1,64 miljard aan BPM binnengehaald, 287 miljoen euro meer dan in dezelfde periode in 2017. Naar verwachting zullen de inkomsten ook in 2019 stijgen omdat de officieel vastgestelde CO2-uitstoot door de nieuwe WLTP-meetmethode hoger is. De BPM is sinds 2013 immers gebaseerd op de CO2-uitstoot en de brandstofsoort.

(Bronnen: CBS en aftersalesmagazine.nl)

Misschien leuk om te lezen:

Nationale Oldtimerdag Lelystad: 16 juni 2024

Hét ideale Vaderdagsuitje voor dit jaar staat al vast. Op zondag 16 juni a.s. vindt namelijk ook de Nationale Oldtimerdag plaats. Op de Batavia Boulevard in Lelystad komen honderden oldtimers samen.

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors