Bezoekers

006334
Bezoekers vandaag : 377
Gisteren : 502

Productiebedrijf van Lightyear 0 failliet

Atlas Technologies BV, het dochterbedrijf van Lightyear dat voor de productie van de eerste zonneauto moest zorgen, is donderdagmorgen failliet verklaard. Het personeel, bijna 600 mensen, komt vrijwel zeker allemaal op straat te staan.

Begin deze week werd de productie van de Lightyear 0 gestaakt, omdat die ondanks de recente verdubbeling van de aanschafprijs naar 250.000 euro nog teveel geld kostte. Er zijn sinds de start van de productie begin december vorig jaar volgens Lightyear tien auto’s gebouwd bij Valmet Automotive in Finland. 

Het omvallen van Atlas Technologies BV komt niet als een verrassing. Uit de jaarrekening over 2021 blijkt dat het bedrijf een verlies leed van 65 miljoen euro en een negatief eigen vermogen had van 40 miljoen euro. Dankzij leningen van externe financiers zat er nog 47 miljoen euro in kas en dat bedrag was nodig om in 2022 personeel aan te trekken voor de productie. Die heeft echter niet lang geduurd vanwege gebrek aan geld. 

Het faillissement van Atlas Technologies BV heeft nog geen gevolgen voor het tweede model, de Lightyear 2 die in 2025 op de markt moeten komen voor 40.000 euro. Het intellectuele eigendom van Lightyear zit namelijk in de Atlas Technologies Holding. 

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors