Provinciale autobelasting fors gestegen

De provincie is fors meer belasting op autobezit gaan heffen sinds de eeuwwisseling. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij de provincies. Gemiddeld stegen de opcenten die de provincies bovenop de landelijke motorrijtuigenbelasting heffen met 40 procent.

Deze opcenten, die uitsluitend door automobilisten worden opgebracht, zijn de enige vorm van inkomsten waar de provincies zelf de regie over hebben. Zij mogen de hoogte ervan ieder jaar aanpassen.

In Zuid-Holland en Gelderland zijn de opcenten sinds de eeuwwisseling het meest gestegen, respectievelijk 54 en 52 procent. In de provincie Utrecht is dat het minst, slechts 18 procent. Sinds de eeuwwisseling hebben de provincies samen al bijna 23,5 miljard euro aan belasting opgehaald.

De KNAC is bij monde van directeur Peter Staal niet blij met die cijfers, zo liet hij bij BNR in de uitzending weten. “De automobilist betaalt veel meer aan provinciale opcenten dan er terugvloeit naar de infrastructuur en de lasten voor de automobilist behoren in ons land al tot de hoogste van de wereld. De KNAC vindt het onjuist dat alleen automobilisten opdraaien voor belastinggeld dat ook aan andere zaken wordt uitgegeven.”

Misschien leuk om te lezen:

Nationale Oldtimerdag Lelystad: 16 juni 2024

Hét ideale Vaderdagsuitje voor dit jaar staat al vast. Op zondag 16 juni a.s. vindt namelijk ook de Nationale Oldtimerdag plaats. Op de Batavia Boulevard in Lelystad komen honderden oldtimers samen.

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors