Bezoekers

003145
Bezoekers vandaag : 351
Gisteren : 474

Restaureren en verzekeren

Wij staan als KNAC jaarlijks met onze stand op diverse beurzen en evenementen. En dan is het natuurlijk altijd leuk wanneer daar leden langskomen voor een praatje of met bepaalde vragen. Het is opvallend hoe vaak het, vooral de laatste tijd, gaat om vragen over verzekeringen. En dan vooral of een auto bijvoorbeeld kan worden verzekerd als die bijna klaar is na een grondige restauratie. Zonder uitzondering wordt daarbij dan vermeld dat er veel tijd en veel geld in de auto is gestopt. ‘Maar waarom verzekert u de auto nu pas?’, is steeds mijn wedervraag.

Uit de antwoorden blijkt dat veel mensen zich niet bewust zijn van de risico’s die al tijdens de restauratie aanwezig zijn. Denk hierbij vooral op het risico van brand. Maar ook op het verlies van bepaalde onderdelen die tijdelijk elders verblijven, zoals een motorblok bij een revisiebedrijf. En bedenk hierbij ook dat de meeste ongelukken in en rondom de eigen woning plaatsvinden.

Het blijkt steeds weer dat maar weinigen weten dat het mogelijk is om de auto al meteen aan het begin van de restauratie te verzekeren. Zelfs als er nog niet met de auto kan worden gereden, is het mogelijk om de auto eerst alleen casco te verzekeren. De wettelijke aansprakelijkheid moet geregeld worden zodra er een Nederlands kenteken verkregen is, of als de auto bij de RDW uit de schorsing wordt gehaald (let er op dat er vooraf wel een geldige APK is geregeld!). U kunt een te restaureren auto dus al direct casco verzekeren. De verzekerde waarde wordt in onderling overleg vastgesteld en kan desgewenst periodiek worden aangepast. Een telefoontje of e-mail naar onze verzekeringsafdeling is voldoende om de waarde aan te passen. Dit kan, zonder tussenkomst van een taxateur, tot een bedrag van vijftigduizend euro. Raadzaam is natuurlijk wel om een goede administratie van uren en kosten bij te houden, maar dat wordt meestal toch al gedaan. Een voordeel is ook dat tijdens de restauratie al een start-/stroomblokkering of andere vereiste beveiliging kan worden ingebouwd.

Samengevat: verzeker de auto bij aankoop of aanvang van de restauratie eerst alleen casco. Schors indien van toepassing het kenteken om af te zijn van te betalen motorrijtuigbelasting, verzekeringsplicht en APK-keuringsplicht. En verhoog naarmate de restauratie vordert het verzekerde bedrag. Op het moment dat de auto rijdbaar is verzekert u ook de wettelijke aansprakelijkheid. Oh en wellicht ten overvloede: wanneer de auto helemaal klaar en rijdbaar is, is het laten maken van een taxatierapport altijd zeer aan te bevelen.

Kees de Regt
Manager Verzekeringen

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors