Roetfiltertest voor diesels bij APK gaat niet door

7 december 2020

De Tweede Kamer heeft het plan van de regering om een roetfiltertest in te voeren voor dieselauto’s tijdens de APK, tegengehouden. Een meerderheid stemde voor een motie van VVD-kamerlid Remco Dijkstra om deze test niet op te nemen in de APK, zo meldt BNR.

De regenring was van plan om de roetfiltertest met ingang van 2021 of 2022 in te voeren. Een filter dat te weinig deeltjes opvangt dient te worden gereinigd of vervangen. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) schatte vorig jaar nog dat tussen de 100.000 en 125.000 dieselauto’s rondrijden met een niet goed werkend roetfilter. 

Remco Dijkstra schrok van die cijfers en diende daarom de motie in. Hij zet in op een andere aanpak, die zijns inziens niet in één klap zo’n grote groep Nederlanders op kosten jaagt. “Beter is het om een Europese invoering van de APK-test te realiseren. Daar moet de staatssecretaris op inzetten. Luchtkwaliteit houdt zich immers niet aan grenzen en zoveel mensen op dit moment duperen is echt ‘overdone’. Geef ze wat tijd en/of alternatief”, zo liet Dijkstra op Twitter weten.

Deze artikelen zijn misschien ook interessant voor u