Schorsen WA-dekking kent risico’s

Veel mensen doen het: het schorsen van een auto die gedurende de wintermaanden in de stalling staat. Dit bespaart immers wegenbelasting, terwijl de APK wordt uitgesteld en als je dat wilt hoeft er geen verzekeringspremie te worden betaald. Inmiddels weten velen echter dat een auto niet onder de eigen opstal- en/of inboedelverzekering valt en dat het dus verstandig is om de dekking tegen schade door bijvoorbeeld brand, diefstal of storm wél door te laten lopen. Natuurlijk, het risico dat er iets in de stalling gebeurd is niet groot, maar ik kan mij het gesprek met de trotse eigenaar van een zelf gerestaureerde klassieker, die zijn auto niet verzekerd had, nog goed herinneren. Zijn garagebox was in brand geraakt door vuurwerk, waardoor de auto was uitgebrand. De daders waren niet bekend en, erger: de gestalde auto was niet verzekerd. Dus: ‘rekening man’.

Om dit soort gesprekken te voorkomen wil ik u op het hart drukken om uw kostbare bezit in een stalling waar ook andere objecten en voertuigen staan, óók WA-verzekerd te houden. Want als uw auto door bijvoorbeeld kortsluiting in brand raakt en er daardoor ook andere auto’s in de stalling worden beschadigd, loopt u het risico aansprakelijk te worden gesteld voor de schade aan die andere auto’s. Het is bovendien maar de vraag of de AVB-verzekering van de stallingseigenaar ook de aansprakelijkheid door brand en/of explosie omvat. Steeds vaker is dat niet het geval. Officieel valt de aansprakelijkheid voor dit soort schade niet onder het WAM-risico als je naar de wetgeving kijkt. De auto neemt immers niet deel aan het verkeer en staat al geruime tijd veilig in de stalling geparkeerd. In de voorwaarden van de autoverzekering is dit aansprakelijkheidsrisico echter ook niet specifiek uitgesloten en daarmee is het gedekt onder de standaard WA-dekking. Maar dan moet deze dus niet worden geschorst!

Het gaat hier vooral om de verzekering voor een dagelijkse of moderne(re) hobbyauto. Oldtimerverzekeringen kunnen bij de meeste autoverzekeraars niet worden geschorst, die lopen het hele jaar door. De gemiddelde (jaar) premie is immers al gebaseerd op een hoger risico in de zomer en een lager risico in de winter. Sommige oldtimerpolissen, zoals die van de KNAC, kennen ook een winterstopkorting. Het rijrisico is dan enkele wintermaanden niet verzekerd, maar de WA-dekking blijft voor overige risico’s (zoals schade door zelfontbranding) wel doorlopen.

Kees de Regt
Manager Verzekeringen

Misschien leuk om te lezen:

Nationale Oldtimerdag Lelystad: 16 juni 2024

Hét ideale Vaderdagsuitje voor dit jaar staat al vast. Op zondag 16 juni a.s. vindt namelijk ook de Nationale Oldtimerdag plaats. Op de Batavia Boulevard in Lelystad komen honderden oldtimers samen.

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors