Staatssecretaris wil toch roetfiltertest bij APK

Op 1 juli 2022 wordt de APK voor personenauto’s en bestelbussen met een dieselmotor uitgebreid met een controle op de aanwezigheid van een goed werkend roetfilter. Dat meldt staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer. 

Zij legt daarmee een motie van de Tweede Kamer naast zich neer die invoering van de test wilde blokkeren. Volgens de indieners van de motie, Remco Dijkstra (VVD) en Wytske Postma (CDA), zou door de invoering van de test aan het licht komen dat er tussen 100.000 en 125.000 mensen rondrijden met een niet correct werken of verwijderd roetfilter en zouden ze dan genoodzaakt zijn om een dure reparatie uit te voeren. 

Het verwijderen of onklaar maken van een roetfilter op dieselauto’s is al sinds 2017 een strafbaar feit, maar was moeilijk te controleren, zo meld de RAI Vereniging. Met invoering van een zogenaamde deeltjesteller (of fijnstofmeter) in de APK per 1 juli 2022 worden Euro V en Euro VI dieselpersonenauto’s en bestelwagens gecontroleerd of de uitstoot van fijnstof nog voldoet aan de wettelijke eisen.

RAI Vereniging voorzitter Steven van Eijck is blij met de invoering omdat hiermee effectief toezicht wordt gehouden op de milieuregels. “Een schoon rijdend wagenpark is cruciaal voor de gezondheid van mens en omgeving. Auto- en bedrijfswagenfabrikanten zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat nieuwe voertuigen steeds schoner, zuiniger en veiliger worden. Het is daarom vanzelfsprekend dat op het moment dat het voertuig de showroom verlaat, de nieuwe eigenaar de verplichting heeft om ervoor te zorgen dat het voertuig in de praktijk ook altijd aan de milieueisen blijft voldoen. Dankzij invoering van de fijnstofmeter worden zo’n 825.000 personenauto’s en 622.000 bedrijfswagens in de toekomstige APK onderworpen aan een fijnstofmeting aan de uitlaat. Meten is weten,” stelt Van Eijck “En op die manier zorgen wij ervoor dat naast nieuwe auto’s, ook het rijdend wagenpark zo schoon mogelijk blijft. Hiermee zetten wij een belangrijke stap naar een gezond mobiliteitssysteem.”

Misschien leuk om te lezen:

Netcongestie: Utrechtse laadpalen uitgeschakeld bij stroompiek

De overbelasting van het stroomnet in de provincie Utrecht is momenteel zo groot dat het demissionaire kabinet en netbeheerders maatregelen nemen om netcongestie te voorkomen. Een van die maatregelen is de inzet van slimme laadpalen die uitschakelen bij drukte op het stroomnet.

Bron: Pixabay, https://pixabay.com/nl/photos/van-brienenoordbrug-rotterdam-winter-3894954/
Rijkswaterstaat: ‘Van Brienenoordbrug is veilig’

Rijkswaterstaat heeft gereageerd op de brandbrief die burgemeesters Aboutaleb (Rotterdam) en Van Zanen (Den Haag) deze week stuurden over de Rotterdamse Van Brienenoordbrug. Volgens de uitvoeringsorganisatie is er van instortingsgevaar geen sprake, maar is de oeververbinding wel ‘op leeftijd’.

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors