Bezoekers

025558
Bezoekers vandaag : 283
Gisteren : 543

Steeds meer elektronische tolheffing in Zuid-Europa

Er wordt op steeds meer wegen in Zuid-Europa elektronisch tol geheven. De borden waarmee dat staat aangegeven zijn niet altijd even duidelijk en veel mensen hebben dan ook al achteraf een boete gekregen. Het is dus goed opletten waar de elektronische tol van toepassing is.

De elektronische tolheffing maakt de tolstations waar u moet stoppen – en soms lang in de rij moet staan om af te rekenen – overbodig. Ze worden al gebruikt in Frankrijk en Italië en ook Spanje gaat er mee beginnen. Op enkele Portugese snelwegen is het al langer van toepassing. In Nederland start de elektronische tolheffing in 2024 met de Blankenburgverbinding (de A24) tussen Vlaardingen en Rozenburg.

Frankrijk en Italië

In Frankrijk wordt momenteel al elektronisch tol geheven op de A79 tussen Montmarault en Digoin. Het heet in Frankrijk ‘péage en flux libre’. U moet ook elektronisch tol betalen op de A4 bij de afslag Boulay (uitrit 38). Er staan portalen boven de weg waar camera’s de kentekens van passerende automobilisten registreren. Wie niet vooraf of binnen drie dagen na het passeren heeft betaald, riskeert een boete. Als alternatief kunt u bij de ANWB een tolbadge kopen die in Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal de tol elektronisch afrekent. Bij deze badge betaalt u niet alleen de tol, maar ook abonnementskosten, maar alleen in de maand dat je de badge ook gebruikt. 

Ook in Noord-Italië is elektronische tolheffing (free flow) ingevoerd op de ringwegen A36 ten noorden van Milaan, de A60 ten zuiden van Varese en de A59 bij Como. Op deze trajecten zijn er geen tolhuisjes meer, maar registreren camera’s uw kenteken. Binnen 15 dagen moet u zich registreren via de website apl.pedemontana.com om te betalen.

De elektronische tolheffing zal op termijn overal in Europa de tolhuisjes verdringen om de doorstroming te verbeteren en personeelskosten te besparen. 

(Bronnen: welingelichtekringen.nl en ANWB)

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors