Bezoekers

024225
Bezoekers vandaag : 387
Gisteren : 483

Online rijbewijs verlengen kan in driekwart gemeenten

In driekwart van de 342 Nederlandse gemeenten is het mogelijk om je rijbewijs online te verlengen. Rijbewijshouders blijken het ook prettig te vinden vinden dat ze de verlenging snel en op elk gewenst moment kunnen aanvragen.

Steeds meer gemeenten sluiten zich aan bij het systeem om online het rijbewijs te kunnen verlengen. Het doel: een eenvoudige en snelle manier van aanvragen voor burgers, gemeenten en de RDW, betere kwaliteit foto’s op rijbewijzen en het tegengaan van fraude. 

Veel aanvragen vinden plaats buiten de openingstijden van de gemeenten en relatief vaak in het weekend. Karin van Hunnik, wethouder P&O en dienstverlening van de gemeente Hilversum: “Veiligheid staat voor ons voorop. De identiteit en persoonsgegevens van onze inwoners zijn in het aanvraagproces geborgd.”

Inmiddels doen 250 gemeenten mee aan het online verlengen van het rijbewijs. Bij de aangesloten gemeenten, maakt gemiddeld 30 procent van de burgers gebruik van de mogelijkheid om het rijbewijs online te verlengen. Op de website van de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW.nl) is te zien bij welke gemeenten je al  online je rijbewijs kan verlengen. 

RDW projectleider Wim Leutscher ziet een groot voordeel voor gemeenten en burgers: “Inwoners hoeven nog maar één keer naar het gemeentehuis te komen. Alleen om hun rijbewijs af te halen. Dit scheelt zowel gemeenten als hun inwoners veel tijd.” De minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft besloten online verlengen van het rijbewijs landelijk in te voeren. Het ministerie probeert de wetswijziging eind 2024 in te laten gaan. 250 gemeenten die niet wilden wachten tot 2024 zijn al aangesloten. Het blijft overigens mogelijk om het rijbewijs aan een gemeenteloket te verlengen.

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors