Stellantis stapt uit CO2-pool met Tesla

Tesla heeft een recordkwartaal achter de rug qua productie, maar is tegelijk een forse inkomstenbron kwijt. Want Stellantis stapt uit de CO2-pool met Tesla, die voorheen nodig was om de gemiddelde vlootuitstoot van CO2 in de EU te bereiken. Dat betekent dat Tesla op jaarbasis meer dan een miljard dollar van Stellantis misloopt. 

Stellantis is door de invoering van plug-in hybride en elektrische modellen niet meer gedwongen om op de CO2-rechten van Tesla mee te liften. In het eerste kwartaal kon Tesla nog rekenen op 518 miljoen dollar als ‘regulatory credits’ (verkoop van CO2-rechten). Maar Stellantis heeft dit jaar nog maar 300.000 dollar aan CO2-uitstoot-rechten nodig om de EU-limieten te halen. Daarna niets meer. Tesla verkoopt nog wel enige CO2-rechten aan Honda, maar gezien de geringe verkoopaantallen van Honda in Europa zijn dat geen grote bedragen. 

Elke autofabrikant die in Europa auto’s verkoopt mag in principe de uitstoot van 95 gram CO2 per kilometer gemiddeld over de verkochte vloot aan modellen niet overschrijden. Er zijn wel enkele compensatiefactoren in de berekening om merken die alleen grote auto’s verkopen wat extra ruimte te geven. 

Wie de limiet overschrijdt betaalt een boete per gram per verkochte auto aan de EU. Maar het is ook mogelijk om met een automerk met een veel lagere CO2-uitstoot in een pool te stappen (tegen betaling natuurlijk) om zo de limiet te halen. Tesla verkoopt alleen elektrische auto’s en heeft dus veel CO2-rechten om te verhandelen via zo’n pool, temeer omdat elektrische auto’s dubbel tellen bij de berekening van CO2-rechten.

Misschien leuk om te lezen:

Bron: Pixabay, https://pixabay.com/nl/photos/van-brienenoordbrug-rotterdam-winter-3894954/
Rijkswaterstaat: ‘Van Brienenoordbrug is veilig’

Rijkswaterstaat heeft gereageerd op de brandbrief die burgemeesters Aboutaleb (Rotterdam) en Van Zanen (Den Haag) deze week stuurden over de Rotterdamse Van Brienenoordbrug. Volgens de uitvoeringsorganisatie is er van instortingsgevaar geen sprake, maar is de oeververbinding wel ‘op leeftijd’.

Nationale Oldtimerdag Lelystad: 16 juni 2024

Hét ideale Vaderdagsuitje voor dit jaar staat al vast. Op zondag 16 juni a.s. vindt namelijk ook de Nationale Oldtimerdag plaats. Op de Batavia Boulevard in Lelystad komen honderden oldtimers samen.

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors