Bezoekers

008735
Bezoekers vandaag : 9
Gisteren : 1131

Tesla verloor 260 miljard euro aan beurswaarde

Tesla, de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s, heeft de voorbije weken 260 miljard euro aan waarde verloren op de beurs. De keurs daalde van het hoogste punt van 900,4 dollar in januari naar 665 dollar vandaag. Op 8 maart was het aandeel zelfs even slechts 563 dollar waard. Het is het grootste waardeverlies van een bedrijf ooit op de beurs en de verdampte waarde is groter dan die van Daimler en Volkswagen bij elkaar. 

De forse koerscorrectie zat er wel al een tijdje aan te komen, want beursexperts zetten al geruime tijd grote vraagtekens bij de waarde van het bedrijf. Tesla bouwt slechts een half miljoen auto’s per jaar en maakt met de bouw daarvan nog altijd geen winst. Wel verkoopt Tesla met succes emissierechten – bijvoorbeeld aan Fiat Chrysler – waarmee er onder de streep wel een mooie winst wordt gemaakt. Maar die bron van inkomsten wordt onzeker zodra andere autoconcerns de emissielimieten in Europa halen.

Een jaar geleden was een aandeel Tesla nog niet eens 100 dollar waard, maar midden in de coronacrisis begon de waarde te stijgen tot bijna 500 dollar in september vorig jaar. Daarna volgde een flinke correctie, maar de weg naar boven werd in november opnieuw ingezet. In januari van dit jaar piekte het aandeel even op 900,4 om enkele weken boven de 850 dollar te blijven. Daarna begon de forse daling tot 563 dollar op 8 maart. Inmiddels is er een herstel tot 665 dollar, maar dat betekent dat Tesla per verkochte auto een waarde heeft van 1,37 miljoen dollar. Dat is 65 keer zoveel als bij merken als Toyota en Volkswagen het geval is, terwijl die doorgaans wel winst maken met de productie en verkoop van auto’s. Toyota heeft in het ruim 80-jarige bestaan slechts een jaar verlies gemaakt. Naar verwachting zal de volatiliteit van het Tesla-aandeel nog wel even voortduren.

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors