Bezoekers

039621
Bezoekers vandaag : 202
Gisteren : 504

Verkoopcijfers juni: 1 op de 4 auto’s is conventioneel aangedreven

In de maand juni werden minder nieuwe auto’s verkocht dan in dezelfde maand een jaar eerder. Met een marktaandeel van bijna 75 procent is de auto met elektromotor mateloos populair.

De verkoopcijfers van vorig jaar worden in 2023 voorlopig niet gehaald. Ook in juni werd er weer een verkoopdip aangetekend van 12 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

De geëlektrificeerde auto blijft het echter goed doen in ons land. Van alle nieuw verkochte modellen afgelopen maand was 43 procent hybride. Het gaat dan om mild hybrides, full hybrids en plug-in hybrides. De volledig elektrische auto kwam tot een marktaantaal van 31,2 procent.

1 op de 100 een diesel

Dat betekent meteen ook dat de conventioneel aangedreven auto – de reguliere benzineauto of diesel – steeds meer uit het straatbeeld verdwijnt. In juni kocht nog 23,6 procent van de mensen een benzineauto (zonder elektro-ondersteuning) en slechts 1,2 procent nog een diesel. Ook nog 0,6 procent kocht een auto op lpg.

Het populairste automerk in juni is Tesla. Met 3.471 nieuw verkochte modellen komt het marktaandeel uit op bijna 10 procent. Kia, Volvo, Toyota en BMW maken de top-5 compleet.

Populairste modellen zijn respectievelijk de Tesla Model Y, Tesla Model 3, Volvo EX30, Kia Niro en Volvo XC40/EX40.

Andere tijden

Om te zien hoe het autolandschap de laatste 10 jaar veranderd is, is het aardig om de verkoopcijfers van juni 2014 er bij te pakken. Precies een decennium geleden bestond de top-5 uit achtereenvolgens Peugeot, Opel, Volkswagen, Renault en Ford. Geen enkel merk van dit kwintet komt voor in de huidige top-5.

Ook de top-5 van populairste modellen ziet er vanzelfsprekend anders uit. In juni 2014 was de verkooptopper de Peugeot 308, gevolgd door de Renault Clio, Volkswagen Golf, Skoda Octavia en Opel Corsa. Opvallend genoeg: al die modellen bestaan nog steeds.

Misschien leuk om te lezen:

Video: Cadillac ‘Sixteen’

In 1930, met de beurskrach nog kersvers in het geheugen, lanceert Cadillac haar ‘Sixteen’. De zestiencilinder had maar één doel:…

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors