Bezoekers

039621
Bezoekers vandaag : 202
Gisteren : 504

Verkoop elektrische auto’s in Europa loopt terug. Maar waarom?

Tot op heden is 2024 nog geen goed jaar voor de elektrische auto. De verkoop in Europa is zelfs afgenomen ten opzicht van een jaar eerder. Maar wat zijn eigenlijk de redenen voor de opvallende pas op de plaats?

In mei daalde de verkoop van elektrische auto’s in heel Europa met 12 procent ten opzicht van dezelfde maand een jaar eerder. Waar in Nederland de terugval gelijk was aan het Europese gemiddelde, kochten Duitsers zelfs 31 procent minder EV’s.

Dataleverancier Jato zag eerder dit jaar ook al een dip. In maart noteerde de cijferaar een daling van 11 procent in vergelijking met maart 2023. Jato noemde toen de hoge inflatie en rentetarieven de reden voor de afnemende vraag. Jato zei in april ook dat de EV nog steeds vrij duur is en dat consumenten daarom aarzelen om over te stappen. Uit recent onderzoek van Adviesbureau McKinsey bleek dat – vanwege die hoge kosten – bijna 1 op de 3 EV-rijders wereldwijd een terugkeer naar een brandstofauto overweegt. Ook is de laadinfrastructuur in veel landen nog niet voldoende op orde.

Tegenwind voor Tesla

De teruglopende verkoop wordt deels verklaard door leveringsproblemen bij grootmacht Tesla, onder meer veroorzaakt door onrust in de Rode Zee. Verder staakten havenarbeiders in Zweden en kreeg de Tesla-fabriek in Berlijn te maken met brandstichting.

Dat overheden hun subsidieregelingen voor stekkerauto’s afbouwen stimuleert de verkoop van EV’s evenmin. Aanstaande importheffingen op in China gebouwde EV’s kunnen de markt verder onder druk zetten.

Prijsverlaging

Dat grote EV-fabrikanten al een aantal keer prijsverlagingen doorvoerden, helpt de EV-markt gek genoeg niet. Consumenten zijn bezorgd over de aanhoudende prijsverlagingen omdat daarmee de restwaarde van EV’s onder druk staan. Om die reden laten ze stekkermodellen staan.

Misschien leuk om te lezen:

Video: Cadillac ‘Sixteen’

In 1930, met de beurskrach nog kersvers in het geheugen, lanceert Cadillac haar ‘Sixteen’. De zestiencilinder had maar één doel:…

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors