Vrijwillige inspectie en preventief onderhoud van klassiekers

Sinds 1 januari 2021 is de verplichte APK voor auto’s en bedrijfsvoertuigen die ouder zijn dan 50 jaar afgeschaft. Dit was mogelijk omdat de betreffende automobielen door hun eigenaars erg goed onderhouden worden en veilig zijn. Maar waar de APK een keuring is van de huidige veiligheid van een voertuig, zegt dat minder over de conditie van het voertuig in de komende jaren. Daarom stelt de KNAC, samen met de FEHAC en de Bovag een vrijwillige inspectie voor klassiekers voor, waaruit een onderhoudsadvies rolt.

Kennis dreigt verloren te gaan

Dat onderhoud van een klassieker moet goed blijven gebeuren, zo vindt de KNAC. Maar een probleem is dat veel garagebedrijven niet meer ingesteld zijn op klassieke auto’s en kennis daarover verloren dreigt te gaan. De KNAC, de FEHAC en de Bovag hebben daarom gezamenlijk het initiatief genomen om kennis en kunde over het onderhoud van klassieke auto’s te bevorderen.

Daarvoor zullen onder meer YouTube instructiefilmpjes gemaakt worden en columns verschijnen over kennisbehoud. Ook wordt ingezet op het gezamenlijk verzamelen van kennis. Die kennis zou eventueel onder kunnen worden gebracht bij de Mobiele Collectie Nederland en ook het NCAD (Nederlands Centrum voor Autohistorische Documentatie) zou hierbij betrokken kunnen worden.

Technische commissies autoclubs

Daarnaast hebben de technische commissies van clubs van klassieke automobielbezitters veel kennis die kan worden benut. Tevens zal worden gekeken welke opleidingen er zijn (bijvoorbeeld ‘plaatwerken’) en welke opleiders cursussen aan zouden kunnen bieden.

Het initiatief maakt mogelijk dat op één centrale plaats al deze informatie beschikbaar komt. Met het initiatief voor een vrijwillige inspectie zorgt dit er voor dat eigenaren van een klassieker die meer dan 50 jaar oud is, goed geïnformeerd over het onderhoud van hun auto nog jaren veilig de weg op kunnen. 

Misschien leuk om te lezen:

Bron: Pixabay, https://pixabay.com/nl/photos/van-brienenoordbrug-rotterdam-winter-3894954/
Rijkswaterstaat: ‘Van Brienenoordbrug is veilig’

Rijkswaterstaat heeft gereageerd op de brandbrief die burgemeesters Aboutaleb (Rotterdam) en Van Zanen (Den Haag) deze week stuurden over de Rotterdamse Van Brienenoordbrug. Volgens de uitvoeringsorganisatie is er van instortingsgevaar geen sprake, maar is de oeververbinding wel ‘op leeftijd’.

Nationale Oldtimerdag Lelystad: 16 juni 2024

Hét ideale Vaderdagsuitje voor dit jaar staat al vast. Op zondag 16 juni a.s. vindt namelijk ook de Nationale Oldtimerdag plaats. Op de Batavia Boulevard in Lelystad komen honderden oldtimers samen.

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors