Bezoekers

003157
Bezoekers vandaag : 363
Gisteren : 474

Wereldrecord G-krachten in bochten voor Donkervoort F22

De exclusieve Nederlandse sportautofabrikant Donkervoort heeft het wereldrecord G-krachten voor straatauto’s scherper gesteld. De Donkervoort F22 noteerde op het circuit van Zandvoort in bochten een maximale G-kracht van 2,3 g. Dat meldt het Duitse magazine Auto, Motor & Sport.

In de praktijk betekent zoiets dat de Donkervoort met 2,3 keer zijn eigen gewicht aan zijwaartse krachten door de bocht gaat. De banden onder de Donkervoort moeten dus tot 2,3 keer het gewicht van de auto verwerken in een bocht en dat is 1.725 kilogram. Een 80 kilogram wegende bestuurder krijgt zijwaartse krachten van 184 kilogram te verwerken. 

Het record werd gevestigd met een volledig standaard Donkervoort F22. De banden waren afkomstig van de Taiwanse fabrikant Nankang. Het motorvermogen speelde bij het record geen rol van betekenis, want het gaat immers om dwarsversnelling. Niettemin is het vermeldenswaard dat de F2 standaard een 2,5 liter vijfcilinder Audi-turbomotor onder de kap die 500 pk levert en een koppel van 640 Nm. De sprint van 0 naar 100 kilometer per uur kost slechts 2,5 seconden, de 200 kilometer per uur staat na 7,5 seconden op de teller. Donkervoort besloot aanvankelijk een tot 50 exemplaren beperkte serie van de F22 te bouwen, maar die waren zo snel verkocht dat er nog een tweede serie van 50 stuks komt. Die zijn echter ook al allemaal verkocht. 

De Donkervoort F22 neemt het G-krachtrecord overigens over van zijn voorganger, de D8 GTO-JD70, die een waarde van 2,1 g wist te bereiken. 

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors