Bezoekers

008733
Bezoekers vandaag : 7
Gisteren : 1131

Aantal verkeersdoden in EU loopt iets op

Het aantal verkeersdoden in de Europese Unie nam vorig jaar toe in vergelijking met 2020. In totaal stierven 19.800 mensen in het verkeer, een stijging van vijf procent. In vergelijking met 2019, het jaar voor corona, vielen er wel 3.000 verkeersdoden minder in de EU. Dat blijkt uit een publicatie van de Europese Commissie.

Ondanks de lichte stijging van het aantal verkeersdoden, de balans over de laatste tien jaar positief: 36 procent minder. Maar Eurocomissaris Adina Vălean van transport waarschuwt ervoor om waakzaam te blijven nu het verkeer weer aan het toenemen is. “We willen niet terug naar het niveau van voor de pandemie”, zegt ze. “Dat is een gedeelde verantwoordelijkheid van de lidstaten, de sector en de gebruikers van de weg.”

Minst in Zweden, meest in Roemenië

De minste ongelukken met dodelijke afloop gebeurden in 2021 in Zweden (18 per miljoen inwoners), Roemenië scoorde het slechtst met 93 doden per miljoen inwoners. Nederland behoorde met 28 verkeersdoden per miljoen inwoners in 2021 tot de beste landen in de EU. Vergeleken met het laatste pre-coronajaar 2019 ging het met 16 verkeersdoden per miljoen inwoners omlaag.

Iets meer dan de helft van de dodelijke ongelukken in de EU vindt plaats op landelijke wegen, 40 procent in stedelijke gebieden en 8 procent op snelwegen. Bovenaan staan ongelukken met auto’s (bestuurders en passagiers). Gemiddeld is een op de vijf verkeersdoden voetganger en een op de tien fietser, terwijl het in 18 procent van de gevallen om motorrijders ging. (Bron: autoweek.nl)

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors