Bezoekers

006315
Bezoekers vandaag : 358
Gisteren : 502

ANWB: Aanschafsubsidie EV particulieren blijft nodig

De aanschafsubsidie voor particulieren die een elektrische auto willen aanschaffen blijft hard nodig en zou zelfs verruimd moeten worden. Dat concludeert de ANWB uit de resultaten van de ‘Elektrisch Rijden Monitor’, een onderzoek onder automobilisten.

Het aantal volledig elektrische auto’s op de Nederlandse wegen steeg van ruim 145.000 in 2020 naar 216.000 in 2021. Maar voor een grote groep Nederlanders vormt de hoge aanschafprijs van een EV een groot struikelblok. Meer dan de helft van de consumenten (51%) vindt een EV te duur om aan te schaffen, zo blijkt uit de Elektrisch Rijden Monitor van de ANWB. Bovendien vindt 62 procent van de particulieren het aanbod op de tweedehandsmarkt op dit moment te beperkt. 

Vooral mensen met een eigen oprit of parkeerplek (41%) vinden elektrisch rijden een interessante optie. Zij hebben minder last van een beperkte openbare laadinfrastructuur en kunnen thuis goedkoper laden. Beschikken zij daarnaast ook over eigen zonnepanelen, dan wordt de overstap naar een elektrische auto nog aantrekkelijker omdat zij dan met eigen stroom kunnen opladen.

De belangrijkste redenen voor de consument om een elektrische auto te kopen zijn: milieu (51%), niet hoeven tanken (32%), voordelig in gebruik (32%), goede rijeigenschappen (24%), voorbereid op de toekomst (23%) en rijden op eigen energie (23%).

Hoewel de aankoopbereidheid de afgelopen vijf jaar is toegenomen, is het totale aandeel van elektrische voertuigen in het Nederlandse wagenpark nog zeer beperkt. Van de 8.8 miljoen auto’s die in ons land rondrijden, zijn er slechts 216.000 volledig elektrisch. Om de doelstellingen van de politiek te halen, moet er daarom nog veel gebeuren, concludeert de Elektrisch Rijden Monitor. Om meer mensen over de streep te trekken is het volgens de ANWB noodzakelijk dat er een ruime tweedehandsmarkt voor betaalbare elektrisch auto’s ontstaat. Daarom dient de aanschafsubsidie de komende jaren behouden te blijven en verruimd worden.

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors