Bezoekers

008727
Bezoekers vandaag : 1
Gisteren : 1131

APK-vrijstelling oldtimers 50+ eindelijk door parlement

Oldtimers die ouder zijn dan 50 jaar – dat zijn alle auto’s voor 1970 – worden vrijgesteld van de APK-plicht. Het parlement heeft eindelijk ingestemd met het wetsvoorstel daartoe. Oldtimers van voor 1960 waren al vrijgesteld van APK en klassiekers van 30 jaar en ouder hoefden sinds 1 januari 2008 slechts eens in de twee jaar naar de APK.

De belangrijkste reden voor APK-vrijstelling is dat het bij zulke voertuigen om liefhebbersauto’s gaat waarmee weinig wordt gereden. Bovendien hebben APK-keurmeesters doorgaans minder kennis van hele oude auto’s.

Met de invoering van de APK-vrijstelling wordt eigenlijk een foutje in de eerdere wet gecorrigeerd. Destijds werd een vast jaartal in de wet opgenomen in plaats van een termijn van 50 jaar. Daardoor werd de APK-grens feitelijk elk jaar opgeschoven in plaats van verlaagd. De nieuwe wet trekt dit foutje recht. Overigens blijkt uit gegevens van de RDW dat oldtimers die nog wel naar de APK moeten zelden worden afgekeurd omdat ze er goed onderhouden worden.

Naar verwachting gaat de APK-vrijstelling voor auto’s ouder dan 50 jaar in op 1 januari 2021. 

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors