Diplomaten gedragen zich beter in het verkeer

16 juni 2020

Buitenlandse diplomaten gedragen zich steeds beter in het verkeer. Het aantal verkeersovertredingen dat ze plegen is sinds mei vorig jaar bijna gehalveerd van ruim 28.000 tot ruim 15.500. Dat komt volgen minister Blok van Buitenlandse Zaken omdat ze worden aangesproken op hun fouten.

Vanwege hun diplomatieke onschendbaarheid kunnen medewerkers van ambassades, consulaten en internationale organisaties niet verplicht worden om een boete te betalen voor een verkeersovertreding. Dat leidde de afgelopen jaren nogal eens tot lukraak geparkeerde auto’s en gevaarlijk verkeersgedrag met deze auto’s.

Sinds mei vorig jaar krijgen de berijders van deze auto’s een brief, ondertekend door de minister van Buitenlandse Zaken, met een verzoek om vrijwillig het bedrag te betalen dat normaal gesproken op de overtreding staat. Indien er met een specifieke auto opvallende veel of zware overtredingen worden begaan, dan gaat er ook een brief naar de ambassade, het consulaat of de internationale organisatie.

Volgens minister Blok is dit beleid daarmee een succes. Niet alleen omdat het aantal overtredingen sterk is afgenomen, maar ook omdat in bijna de helft van de gevallen de boete ook daadwerkelijk is betaald. Dat leverde de schatkist ruim 432.000 euro op. Het nieuwe beleid kostte in die periode 281.000 euro.

In ons land rijden ongeveer 7.000 voertuigen van personeel van ambassades, consulaten en internationale organisaties.

Deze artikelen zijn misschien ook interessant voor u