Autokopers besteden steeds meer aan nieuwe auto

De gemiddelde prijs die een Nederlandse autokoper dit jaar neertelt voor een nieuwe auto bedraagt 43.702 euro. Dat is 37 procent meer dan vijf jaar geleden, toen de gemiddelde nieuwe auto die de showroom verliet nog 31.499 euro kostte. 52 jaar geleden – in 1970 – gaven we gemiddeld slechts 3.389 euro uit aan een nieuwe auto. Dat blijkt uit cijfers van RDC en Bovag. 

Die snel stijgende gemiddelde aanschafprijs is deels vertekend, omdat het bij meer dan 60 procent van de markt om zakelijk aangeschafte auto’s gaat. En omdat de veel duurdere elektrische auto’s fiscaal aantrekkelijker zijn voor de gebruiker, trekt dat de gemiddelde prijs extra omhoog. 

Dat is goed zichtbaar als we de gemiddelde prijs van nieuw verkochte auto’s in ons land vergelijken met die in Duitsland. Die bedragen gaan al sinds de jaren zeventig bijna gelijk op, maar toen de plug-in hybride modellen populair werden, liepen de prijzen langzaam uit de pas. En dat werd verder versterkt toen de elektrische auto in plaats van de plug-in hybride fiscaal werd bevoordeeld. Plug-in hybride is al een duurdere techniek en een elektrische auto is nog weer een stapje omhoog. Inmiddels is de gemiddelde prijs van een nieuw gekochte auto in Duitsland opgelopen tot 37.790 euro in 2021. Over 2022 zijn daar nog geen prijzen bekend gemaakt.

Misschien leuk om te lezen:

Bron: Pixabay, https://pixabay.com/nl/photos/van-brienenoordbrug-rotterdam-winter-3894954/
Rijkswaterstaat: ‘Van Brienenoordbrug is veilig’

Rijkswaterstaat heeft gereageerd op de brandbrief die burgemeesters Aboutaleb (Rotterdam) en Van Zanen (Den Haag) deze week stuurden over de Rotterdamse Van Brienenoordbrug. Volgens de uitvoeringsorganisatie is er van instortingsgevaar geen sprake, maar is de oeververbinding wel ‘op leeftijd’.

Nationale Oldtimerdag Lelystad: 16 juni 2024

Hét ideale Vaderdagsuitje voor dit jaar staat al vast. Op zondag 16 juni a.s. vindt namelijk ook de Nationale Oldtimerdag plaats. Op de Batavia Boulevard in Lelystad komen honderden oldtimers samen.

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors