Bezoekers

025578
Bezoekers vandaag : 303
Gisteren : 543

Productie Lightyear 0 zonneauto van start

De Finse autofabrikant Valmet Automotive is in Uusikapunki begonnen met de productie van de Lightyear 0, de eerste in serie geproduceerde elektrische auto die deels op zelf opgewekte zonne-energie aan rijden. 

Aan de totstandkoming van de auto is zes jaar gewerkt door een Nederlandse startup die is voortgevloeid uit het team achter de Stella en Stella Lux zonneauto’s. Tijdens de ontwikkelingsfase werd de auto Lightyear One genoemd, maar het productiemodel heet dus 0. Het zou oorspronkelijk al vorig jaar in productie gaan, maar dat is dus met een jaar vertraagd.

De Lightyear 0 is een grote fastback, waarvan de motorkap, het dak en de kofferklep voorzien van zonnecellen, alles bij elkaar zo’n vijf vierkante meter. De auto kan worden opgeladen via het elektriciteitsnet, maar een deel van de energie komt van de zonnecellen die op een mooie zomerdag 70 kilometer aan rijbereik zouden kunnen leveren. De Lightyear 0 heeft een actieradius van 629 kilometer, mede dankzij de extreem lage Cw-waarde van 0,175.

Mijlpaal

Voor de productie van het Lightyear heeft Valmet Automotive nieuwe productiefaciliteiten opgezet in zijn autofabriek in Uusikaupunki, zei hij. Aan de lopende band werd onder meer aandacht besteed aan arbeidsveiligheid en ergonomie. “Vandaag vieren we het bereiken van de belangrijkste en waarschijnlijk meest uitdagende mijlpaal tot nu toe: de start van de productie van de Lightyear 0. De eerste zonneauto brengt ons een grote stap dichter bij onze missie van schone mobiliteit voor iedereen, overal,” zei Lex Hoefsloot, CEO en medeoprichter van Lightyear bij de start van de productie in Finland. 

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors