Citroën XM Club Nederland

Dat er ooit een Nederlandse Citroën XM-club zou worden opgericht lag natuurlijk voor de hand. Citroën is immers, zeker qua design, een eigenzinnig merk dat vele liefhebbers kent. En dus was het een kwestie van tijd voordat de Citroën XM Club Nederland, uiteraard ook KNAC Vriendenclub, een feit zou worden.

Het mag opmerkelijk worden genoemd dat de club al in 1998 werd opgericht, toen de XM nog gewoon in productie was. Pas twee jaar later zou Citroën stoppen met het bouwen van het model. De XM werd geïntroduceerd in mei 1989 als opvolger van de CX. De pers reageerde enthousiast, hetgeen in 1990 onder meer resulteerde in de titel ‘Auto van het Jaar’. De ruimte, het comfort en natuurlijk de vormgeving werden geroemd als belangrijkste eigenschappen van het topmodel van het merk met de ‘double chevrons’. In 1995 volgde er nog een facelift voor de geliefde limousine, die gepaard ging met een aantal ingrijpende wijzigingen. Zodoende kan met recht worden gesproken van een ‘Type I’ en ‘Type II’. In het jaar 2000 stopte de productie van de XM na ongeveer 330.000 gebouwde exemplaren.

Clubmagazijn

Inmiddels is de Citroën XM een vrij zeldzame verschijning op de weg. Maar het model wordt nog volop gekoesterd door de ongeveer 300 leden die zich al een kwart eeuw verenigen in de Citroën XM Club Nederland en recent het 25-jarig jubileum groots vierden. Elk kwartaal verschijnt er een glossy clubblad, waarin bijvoorbeeld verslag wordt gedaan van de diverse evenementen, zoals toerritten en sleutelmeetings, die verspreid over het land worden georganiseerd.

Een andere pijler onder de club wordt gevormd door de commissie die onderdelen verkoopt en de leden met raad en daad terzijde staat om zoveel mogelijk XM’s rijdend te houden. Het clubmagazijn bevindt zich in Arkel, in de nabijheid van de magazijnen van een aantal Citroën-gerelateerde zusterclubs.

Het lidmaatschap van de club staat open voor iedereen die de Citroën XM een warm hart toedraagt en wil ervaren wat het merk nu bedoelde met de introductieslogan van de XM: “la Route Maîtrisee”, vrij vertaald ‘de overwinning op (beheersing van) de weg’.

Website: xmclub.nl
Facebook: facebook.com/profile. php?id=100064704605190
Lid worden: xmclub.nl/static/lid- worden.html

Misschien leuk om te lezen:

Nationale Oldtimerdag Lelystad: 16 juni 2024

Hét ideale Vaderdagsuitje voor dit jaar staat al vast. Op zondag 16 juni a.s. vindt namelijk ook de Nationale Oldtimerdag plaats. Op de Batavia Boulevard in Lelystad komen honderden oldtimers samen.

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors