Bezoekers

025613
Bezoekers vandaag : 338
Gisteren : 543

Code rood

Nog maar kort geleden liet de winter zich van zijn koudste kant zien. Er was zelfs sprake van Code Rood. Een classificatie die overigens ook in andere weersituaties kan gelden. En waarbij u steevast op het hart wordt gedrukt om de auto niet te gebruiken. Maar stel u doet dat tóch, is er dan sprake van roekeloos gedrag, waardoor je ook niet meer verzekerd bent? Tijdens de laatste Code Rood-situatie werd dit her en der geopperd. Onterecht.

In de betreffende artikelen deed een verzekeraar de uitspraak dat bij roekeloos rijgedrag de schade aan de eigen auto niet wordt vergoed en dat schade aan derden kan worden verhaald op de roekeloze bestuurder. Wat mij betreft is dit een beetje een open deur intrappen, want het opzettelijk of door roekeloos gedrag veroorzaken van schade is bij elke verzekeraar uitgesloten. Maar om nu te suggereren dat er geen dekking is bij een weeralarm van deze categorie, dat gaat me toch echt te ver. Geen rechter zal in zo’n geval een verzekeraar op basis van een ‘Code Rood’ in het gelijk stellen. Al was het alleen maar omdat dan bij een volgend weeralarm het hele land plat ligt. Niemand die dan nog één centimeter met z’n auto durft te rijden. Geen pakketbezorger, geen verpleegster die naar het ziekenhuis moet. En dat is niet de bedoeling, lijkt me.

Toch zal iedereen het logisch vinden dat een eigenaar van een zeiljacht geen schadevergoeding krijgt als hij bij windkracht 12 op het IJsselmeer zijn mast en zeilen kwijtraakt. Wat is dan nog het verschil met een automobilist die ondanks Code Rood de weg opgaat en door gladheid een ongeluk krijgt? Dus rijst de vraag: wat is nu roekeloos (rij)gedrag? Wel, dan gaat het om een heel onverantwoord en uitzonderlijk gevaarlijk rijgedrag. In zulke gevallen is het nog nét geen opzet van de bestuurder om schade te veroorzaken, maar hij vraagt er wel om. Je praat over rijgedrag dat gevaarlijk is en ver verwijderd van wat de gemiddelde bestuurder zou doen.

Desondanks begeven verzekeraars zich op zeer glad ijs als ze in zulke situaties claims gaan weigeren. Enerzijds omdat het lastig is om roekeloos rijgedrag aan te tonen, anderzijds omdat ook verzekeraars een maatschappelijke verantwoording hebben en daaromtrent geen zin hebben in negatieve publiciteit. Maar laten we wel wezen: ook wij automobilisten moeten ons gezonde verstand gebruiken. Een Code Rood wordt niet zomaar verstrekt. Bedenk dat je, als je dit weeralarm in de wind slaat, niet alleen je eigen leven op het spel zet, maar ook dat van anderen.

Kees de Regt
Manager Verzekeringen

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors