Bezoekers

034565
Bezoekers vandaag : 133
Gisteren : 425

Premie

Je blijft je verbazen over de vindingrijkheid van sommige mensen. Deze keer van iemand met, gezien zijn titulatuur, een behoorlijke juridische kennis, met een leuke sportauto van een bekend Duits merk. Alleen betaalt hij zijn verzekeringspremie niet. Uit zijn dossier bleek dat hem dit wel vaker overkomt. Ik vind het opvallend dat zo iemand in gebreke blijft. Want hij weet drommels goed dat de dekking zal worden ingetrokken en dan ben je dus niet meer verzekerd. Er gaat dan een melding naar de RDW en dan duurt het niet lang meer of er valt een boete van ruim zeshonderd euro op de deurmat. Bovendien ben je onverzekerd bij diefstal of als je schade bij een ander veroorzaakt. Waarom doen mensen dit? Was de liefde voor de auto groter dan de ratio?

Als betaling uitblijft volgt een incassotraject, met uiteindelijk een deurwaarder wiens kosten voor rekening van verzekeringnemer zijn. Het is overigens niet zo dat een verzekeraar de polis direct nadat een betalingsachterstand is gesignaleerd beëindigt, de premie voor rest van het jaar terugboekt en het openstaande bedrag afboekt onder het kopje ‘dubieuze debiteuren’. Nee, pas als na het incassotraject blijkt dat er niets bij de debiteur te halen valt wordt de verzekering beëindigd. Vervolgens komen de gegevens van de wanbetaler in een systeem waarbij alle verzekeraars zijn aangesloten, zodat het voor de wanbetaler onmogelijk wordt zich nog elders te verzekeren. Allemaal rompslomp dus. En dan vraag ik me af waarom iemand met liquiditeitsproblemen niet gewoon het kenteken schorst of zijn auto verkoopt.

Terug naar onze ‘vindingrijke’ wanbetaler. Nadat wij contact met hem hadden gezocht gaf hij aan te willen betalen, maar dan moest wel de premie over de periode dat de dekking was ingetrokken worden terugbetaald. Een bijzondere eis. En geheel onterecht, want zowel in de wet als in de polisvoorwaarden is vastgelegd dat de verzekeraar het recht heeft zijn prestatie op te schorten als premies niet tijdig worden voldaan. Bovendien wordt de verzekeringnemer eraan gehouden de premie te blijven voldoen. Anders gezegd: een verzekeraar gaat, als er niet betaald wordt, kiezen voor opschorting terwijl alle verplichtingen voor de verzekeringnemer gewoon in stand blijven. Zoals de betaling van de jaarpremie, ook als die in termijnen in rekening wordt gebracht. Wat dit laatste aangaat: de jaarpremie is gebaseerd op het risico van schade dat zich gedurende een jaar kan voordoen. Dat geldt net zo goed als er gekozen wordt voor het betalen in termijnen.

Ik druk u dan ook op het hart: betaal op tijd. Mocht dit om wat voor reden dan ook eens niet lukken, neem dan tijdig en vóór het verstrijken van de betalingstermijn contact op, om een oplossing te bespreken. Dit voorkomt een heleboel narigheid.

Kees de Regt
Manager Verzekeringen

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors