Bezoekers

008730
Bezoekers vandaag : 4
Gisteren : 1131

De contra-expert

autoschade

Bij een schade aan uw auto wordt boven een bepaald bedrag (afhankelijk van de leeftijd van de auto ergens tussen de 500 en 1.000 euro) door uw verzekeraar een expert ingeschakeld. Die stelt dan – mits gedekt volgens de polisvoorwaarden – de schade en de bijbehorende vergoeding vast. Gelukkig gaat dit in de meeste gevallen vlot en goed. Maar niet altijd.

Het kan voorkomen dat een verzekerde het vastgestelde schadebedrag te laag vindt. Wat dan? Vaak vindt er in zulke gevallen extra overleg plaats met de verzekeraar of expert. En dan kan het gebeuren dat er, op basis van goede argumen ten, een hogere vergoeding wordt vastgesteld. Maar wat als de verzekerde dan nog niet tevreden is? In dat geval hebt u het recht op een contra-expertise. Je mag als verzekerde dan een contra-expert inschakelen voor een second opinion.

Het inschakelen van zo’n ‘eigen’ expert moet natuurlijk wel redelijk zijn: voor een simpel deukje heeft het weinig zin. Ook de kosten van de contra-expert moeten redelijk zijn. Het is dus verstandig om uw verzekeraar vooraf te melden dat u een contra-expert gaat inschakelen en hoeveel deze gaat kosten.

Vroeger wilde een verzekeraar alleen de kosten van uw expert vergoeden als achteraf bleek dat u gelijk had. Maar deze eis is uit de meeste polisvoorwaarden geschrapt. Mocht dat in uw geval nog niet zo zijn, dan is dat niet rechtsgeldig. Op basis van artikel 7:959 BW hebt u recht op vergoeding. Tot maximaal drie jaar na de schadeafwikkeling mag je als verzekerde een contra-expert inschakelen. Alleen is deze termijn praktisch moeilijk haalbaar, omdat u bijvoorbeeld al eerder akkoord bent gegaan met de schadevaststelling, omdat de schade al is hersteld of omdat de auto niet meer in uw bezit is.

Maar wat nu als uw verzekeraar het niet eens is met uw contra-expert? In dat geval wordt er in samenspraak een derde expert (arbiter) aangesteld. Die beoordeelt de schade opnieuw en geeft dan een bindend oordeel. In principe betaalt de verzekeraar ook de kosten van deze arbiter.

Zelfs als u alleen WA-verzekerd bent, iemand anders schade aan uw auto veroorzaakt en u het niet eens bent met de expert van de tegenpartij, mag er een contra-expert worden ingeschakeld. De rekening daarvoor kan dan naar de verzekeraar van de tegenpartij. U hebt daarentegen geen recht op een contra-expert als u zelf schade aan een ander toebrengt en u de vergoeding aan de tegen- partij te hoog vindt. Wel is het goed om dit, met een juiste onderbouwing, te melden bij uw eigen verzekeraar. In dat geval kan uw verzekeraar beslissen om zelf een contra-expert in te schakelen. Het is immers in ieders belang dat er niet meer wordt vergoed dan de werkelijke schade.

Kees de Regt
Manager Verzekeringen

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors