Bezoekers

006314
Bezoekers vandaag : 357
Gisteren : 502

Duitsland wil in 2030 van E10-benzine af

Benzine waaraan 10 procent bio-ethanol is toegevoegd, beter bekend als E10 of Euro 95, zou in Duitsland wel eens kunnen verdwijnen in 2030. De Duitse minister Steffi Lemke van Milieu wil namelijk dat gewassen alleen worden gebruikt voor de voedselvoorziening. 

E10-benzine, die een jaar of tien geleden al werd ingevoerd in Duitsland en Frankrijk, is sinds oktober 2019 ook verplicht in Nederland. Het bijmengen van 10 procent bio-ethanol in plaats van de tot dan toe verplichte 5 procent in Euro 95, vermindert de CO2-uitstoot en zorgt dat er minder olie nodig is voor het produceren van deze benzine. Eigenaren van een klassieke auto of een youngtimer van voor 2002 (die doorgaans niet bestand is tegen het hoge aandeel bio-ethanol, lees hier waarom) kunnen alternatief Euro 98 (op de pomp tegenwoordig ook E5 genoemd) tanken. Dat bevat maximaal 5 procent bio-ethanol, maar sommige premium benzines bevatten helemaal geen bio-ethanol.

In de voorbije jaren is er veel kritiek geweest op E10 vanwege de schadelijkheid op oudere motoren, maar de Duitse minister van Steffi Lemke van Milieu (van de Groenen) heeft dus heel andere argumenten om er vanaf te willen. Volgens de Frankfurter Allgemeine werkt zij aan een wetsvoorstel om per 2030 E10-benzine te verbieden. Bio-ethanol wordt nu voornamelijk gemaakt van suikerriet en maïs, maar dat kan dan dus niet meer. Het verbod moet een groter aanbod aan voedsel opleveren, voor lagere voedselprijzen zorgen en minder effect hebben op het milieu. 

Het Duitse ministerie van Transport heeft kritiek op het plan, want E10 heeft immers een gunstig effect op de CO2-uitstoot van het wegverkeer. De ADAC, het Duitse equivalent van de ANWB, waarschuwt dat het afschaffen van bio-ethanol in benzine leidt tot hogere prijzen.

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors