Bezoekers

024197
Bezoekers vandaag : 359
Gisteren : 483

Elf miljoen auto’s minder door chiptekort

In 2021 worden er naar schatting elf miljoen minder auto’s geproduceerd dan de industrie had gepland vanwege het nijpende tekort aan computerchips. Vooral in het derde kwartaal van dit jaar is er veel uitval van productie geweest. 

De wereldwijde productie-uitval wordt veroorzaakt door het tekort aan computerchips en andere elektronische componenten en de problemen worden nog altijd groter. “Wij gaan ervan uit dat er dit jaar tien tot elf miljoen voertuigen minder kunnen worden gebouwd”, zo zei Albert Waas, partner bij het managementadviesbureau Boston Consulting, tegen de krant ‘Welt am Sonntag’.

Volgens een bericht in ‘Der Spiegel’ komt adviesbureau PwC tot een even grote terugval in de autoverkoop. PwC berekende dat tegen het einde van het jaar wereldwijd tot elf miljoen minder auto’s zullen zijn geproduceerd en verkocht dan in het voorgaande jaar. “De problemen zijn in het derde kwartaal verergerd en zullen tot ver in volgend jaar aanhouden,” vertelde Felix Kuhnert, hoofd van de automobieldivisie bij PwC, aan het tijdschrift. De auto-industrie zou door de productie uitval een omzet van 210 miljard Amerikaanse dollar (179 miljard euro) mislopen, zo berekenen branchekenners. 

Niet alle autoconcerns worden even zwaar getroffen door het gebrek aan computerchips. General Motors zag de verkoop op de thuismarkt in het afgelopen kwartaal met een derde dalen tot 447.000 voertuigen. Toyota wist daarentegen een lichte stijging te realiseren en verkocht 566.000 auto’s in de Verenigde Staten. In Europa zijn verschillende autofabrieken meerdere dagen of zelfs weken dicht gegaan, waaronder ook VDL Nedcar in Born. Opel is er bijzonder slecht aan toe, want het sluit de fabriek in Eisenach tot eind dit jaar. Ford heeft de sluiting van de fabriek in Keulen verlengd tot eind oktober. 

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors