Bezoekers

025581
Bezoekers vandaag : 306
Gisteren : 543

Emily GT met Saab-genen wellicht toch in productie

Met het in ‘slaapstand’ brengen van NEVS door het Chinese moederconcern Evergrande, leek eerder dit jaar het lot van de elektrische Emily GT bezegeld. Maar de kans dat deze elektrische sedan met Saab-genen alsnog op de markt komt zijn een stuk groter geworden nu het Canades EV Electra NEVS heeft overgenomen. 

In 2012 was het over en sluiten voor het automerk Saab dat ondanks pogingen van Victor Muller om het overeind te houden failliet ging. NEVS kocht de activa van Saab en poogde een elektrische auto te ontwikkelen, de Emily GT. Deze vierdeurs sedan met duidelijke kenmerken van het merk Saab – er waren ook Saab-ontwerpers bij het design betrokken – moest een enorme accu van 175 kWh krijgen om een actieradius van meer dan 1.000 kilometer te verkrijgen. Kleine accu’s met 140 kWh en 105 kWh waren ook gepland. 

Wielmotoren

Een van de opvallendste kenmerken van de Emily GT waren de wielmotoren, die per stuk 121 pk leverden. Met per wiel een elektromotor moest de Emily GT een totaal vermogen van 484 pk beschikbaar hebben. Via toque vectoring (het individueel regelen van de kracht per wiel) zou de auto een fenomenaal weggedrag moeten hebben, ondanks het hoge onafgeveerde gewicht van elk wiel. Er wede zelfs nagedacht over een sterkere variant met 653 pk.

De weg naar productie bleek moeizaam. Er werd groen licht gegeven voor de productie van 20 prototypes. Maar door financiële problemen van moederconcern Evergrande in 2020 te maken kreeg, werden er maar zes prototypen gebouwd. Eerder dit jaar was er nog veel optimisme over de toekomst van het project dat eind 2024 klaar zou moeten. 

EV Electra

Plotseling besloot Evergrande echter om van NEVS een slapen bedrijf te maken en de meeste werknemers werden ontslagen. Polestar huurde een deel van de fabriek in Trollhättan als onderzoekscentrum voor nieuwe EV’s. Maar nu is daar dus plotseling de overname van NEVS door het Canadese EV Electra, die de Emily GT nieuw leven inblaast en zo wellicht weer een vliegje Saab op de weg brengt. 

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors