Bezoekers

008735
Bezoekers vandaag : 9
Gisteren : 1131

Files groeien met 15 procent in eerste helft 2023

De filezwaarte is in de eerst zes maanden van dit jaar met 15 procent toegenomen ten opzichte van 2019, het laatste jaar voor corona. Dat concludeert de ANWB Verkeersinformatie op basis van de meest recente filecijfers. De filezwaarte is de lengte maal de duur van een file. 

De dagelijkse files zijn direct teruggekeerd nadat de laatste coronamaatregelen eind maart vorig jaar werden ingetrokken. Het effect van thuiswerken en buiten de spits reizen is niet of nauwelijks meer zichtbaar, zo blijkt uit de dagelijkse monitoring van de doorstroming op onze wegen door ANWB Verkeersinformatie. Zowel tijdens de spitsuren als overdag nam de filezwaarte het afgelopen halfjaar weer fors toe. Het aantal files tijdens de ochtendspits steeg met 13 procent en in de avondspits met 9 procent. Uit cijfers van het de CBS cijfers blijkt dat het aantal motorvoertuigen in ons land sinds 2019 is toegenomen met zo’n 500.000. Dit verklaart mede de forse toename (40 procent) van het aantal files overdag.

Files in steeds meer regio’s

De cijfers over alle A- en N wegen laten ook zien dat het fileprobleem zich in steeds meer regio’s voordoet. In de provincies Utrecht en Gelderland nam de filezwaarte respectievelijk toe met 9 en 10 procent. In Noord Holland steeg deze met 16 en in Zuid Holland met 14 procent. Opmerkelijk is de behoorlijke toename van de filezwaarte in Noord Brabant. In deze provincie met veel transit-routes steeg het aantal files met liefst 36 procent. 

De drukste spits tijdens de afgelopen zes maanden was op donderdag 6 april. De altijd drukke donderdagmiddag voor Pasen zorgde dit jaar mede dankzij langdurige regenval voor een recordspits van 1491 kilometer. 

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors