Bezoekers

025592
Bezoekers vandaag : 317
Gisteren : 543

Helft nieuwe auto’s heeft automaat 

Iets meer dan de helft van alle nieuw verkochte personenauto’s in Nederland had in 2019 een automatische versnellingsbak. Dat blijkt uit de nieuwe editie ‘Mobiliteit in Cijfers Auto’s’ van RAI Vereniging en Bovag. Het aandeel van de automaat is daarmee verdubbeld in vijf jaar tijd, want in 2014 had nog driekwart van de nieuw verkochte auto’s een handgeschakelde versnellingsbak. 

De opkomst van ‘de automaat’, inclusief de continu variabele transmissie (CVT) hangt deels samen met de groeiende populariteit van hybride en elektrische auto’s. Zo was in 2018 nog 60 procent van de nieuwe personenauto’s handgeschakeld, maar door de grote vraag naar elektrische auto’s in 2019 daalde dat aandeel vorig jaar tot 49 procent. Tegelijkertijd speelt de vraag naar meer comfort en de vergrijzing van de bevolking een rol, getuige de toenemende populariteit van automaten sinds 2010.

Afgezien van het gemaks- en comfortvoordeel is een automatische transmissie vaak zuiniger in brandstofverbruik dan een vergelijkbaar handgeschakeld model, waardoor er bij aanschaf minder BPM is verschuldigd. Bovendien is op veel luxe modellen een automaat doorgaans de standaard en een handbak vaak niet eens leverbaar. Per brandstofsoort zijn er wel grote verschillen waar te nemen. Van de afgeleverde benzineauto’s vorig jaar had 36 procent een automaat, van de nieuwe diesels had bijna 60 procent een automatische versnellingsbak en bij LPG-auto’s was dat 95 procent.

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors