Historie KNAC

De Nederlandsche Automobiel Club (NAC) is in 1898 opgezet naar Frans voorbeeld op een moment dat er in Nederland nog maar een dozijn auto’s rondreden. De club werd opgericht door een aantal enthousiaste automobilisten en stelde zich onder meer ten doel ‘het automobielwezen in Nederland te bevorderen’. Om dat te realiseren begon de NAC al snel met het sturen van rekesten naar overheden, het organiseren van congressen, clubtochten en betrouwbaarheidsritten, het erkennen van benzinedepots en het oprichten van hotels. In 1913 kreeg de club het predikaat ‘Koninklijk’ voor de medewerking die de club leverde aan het leger met een dreigende wereldoorlog in zicht.

Bij de KNAC was zowel aandacht voor verkeersveiligheid, rijvaardigheid als voor snelheidswedstrijden. Fanatisme en levensdrang hebben aan de wieg gestaan van de NAC die zich in 1908 al sterk maakte tegen maximale snelheden en in 1920 tegen tolgelden. Een club die vooral het leven van de automobilist aangenamer wilde maken. Nu – 100 jaar later geldt dit nog steeds.

Naar aanleiding van het 100 jarig bestaan van de KNAC is het boek ‘100 jaar KNAC’ uitgegeven. In het boek beschrijft de auteur Fons Alkemade op indringende wijze de glorieuze geschiedenis van de KNAC in al haar facetten, van oprichting tot aan de dag van vandaag. Het is een geslaagde mix van historisch verantwoorde bespiegeling met zowel een chronologische als thematische indeling. De auteur belicht alle hoogte- en dieptepunten, zonder te verzanden in details over een roemruchte vereniging die honderd jaar oud is; zeker de moeite waard om bij stil te staan.
(1998 Kosmos-Z&K Uitgevers BV, Utrecht ISBN 90 215 3187 9, D/1998/0108/186/, NUGI 834)

Lees meer over de historie van de KNAC:

Durf maakt rijden leuker

Kleurrijk koninklijk

Bakermat van de KNAC

Onstuitbaar voorwaarts

Sporen uit het verleden

Bekijk meer over de historie van de KNAC:

Autofeest van de KNAC in 1925 

Legioen van Welwillende Weggebruikers 

Concours d’élegance ( 1932)

De rijdende verkeerspedagoog

Concours van Koetswerken (1955)

De Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club (KNAC) – dé club voor liefhebbers van nieuwe auto’s, klassiekers, oldtimers, youngtimers, autonieuws, rijden en reizen – biedt zijn leden ook verzekeringen, pechhulp, youngtimer verzekering, oldtimer verzekering en auto advies. Lid worden?
Pechhulp

KNAC Pechhulp

KNAC Pechhulp

  • Hulp langs de weg
  • Vervangend vervoer
  • Transport van de auto


KNAC Mastercard Gold

De KNAC Mastercard Gold

De KNAC Mastercard Gold

  • Makkelijk betalen bij tolpoortjes
  • Aankopen 180 dagen verzekerd
  • Voor slechts 20 euro p/j


KNAC Lidmaatschappen

KNAC lidmaatschappen

Lidmaatschap met pechhulp:

  • In binnen- of buitenland
  • Basis of uitgebreide dekking
  • Met nog diverse opties….
Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club