Bezoekers

024196
Bezoekers vandaag : 358
Gisteren : 483

Historisch lustrum

Op 3 juli bestaat onze club precies 120 jaar. Wellicht dat u ter viering van die mijlpaal een receptie met toespraken en het heffen van een glas had verwacht, maar we hebben er voor gekozen om ons zesde lustrum op een naar onze mening originelere wijze te memoreren. In 1898, in de week van onze oprichting, vond op instigatie van Baron de Zuylen de Nijeveld de Haar, president van de Franse Automobiel Club, ‘s werelds eerste internationale autosportevenement plaats: een autorace van Parijs naar Amsterdam. Niet geheel toevallig speelden zijn Nederlandse familiebanden in die beslissing een doorslaggevende rol.
In ons historisch besef leefde al lange tijd het idee om beide gebeurtenissen te laten herleven. De succesvolle realisatie daarvan is, mede door de inspanningen van Classic Events, inmiddels ook historie. Op een donkere woensdagochtend in april, om klokslag 05.00 uur, vertrok de Amédée Bollée uit 1899(!) van Jos van Genugten en Laurens Klein als oudste deelnemende automobiel vanaf kasteelhotel Montvillargenne bij Chantilly voor zijn historische rit naar Nederland. Het in de duisternis wegpruttelende voertuig, ‘en route’ voor een driedaags, 700 kilometer lang avontuur, klonk even emotioneel als historisch.

De uren erna gingen nog eens 79 deelnemers, allen in auto’s van vóór 1940, met dezelfde bestemming op pad. Deels langs wegen en plaatsen die in 1898 ook door de oorspronkelijke winnaar Fernand Charron in zijn Panhard & Levassor waren aangedaan. Getrouw de ware KNAC-geest – de beleving van zuiver sportief automobilisme – trok de karavaan noordwaarts. Via Dinant in België, Zuid-Limburg, een hartverwarmende passage in Gennep en langs gebouw ‘de Vereeniging’ in Nijmegen, waar de eerste rally Parijs-Amsterdam 120 jaar geleden ook pauzeerde. En tot slot was daar de finish voor de trappen van kasteel De Haar bij Utrecht, waar de deelnemers met een glas champagne en een unieke gepersonificeerde rallyplaquette werden afgevlagd. De uitreiking van een herdenkingstableau door financieel directeur Lidwien Suur van onze partner ANWB tijdens een sfeervol slotdiner zette de kroon op dit KNAC-lustrumfeest. Het had niet mooier gekund.

Wouter Kolff
Voorzitter

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors