Bezoekers

034595
Bezoekers vandaag : 163
Gisteren : 425

Klimaatschade door veestapel groter dan autoverkeer

De veeteelt in Europa is slechter voor het klimaat dan alle auto’s in de EU samen. Dat concludeert Greenpeace Europa uit een analyse van de Verenigde Naties, zo meldt AD.nl.

De veeteelt produceert 17 procent van de broeikasgassen in de Europese Unie, zo stelt Greenpeace. En de jaarlijkse uitstoot van de veeteelt is volgens de milieubeweging tussen 2007 en 2018 met 39 miljoen ton CO2, oftewel 6 procent, gestegen. Dat staat gelijk aan een toename van 8,4 miljoen auto’s op de Europese wegen, aldus Greenpeace.

Dieren op Europese boerderijen zouden 502 miljoen ton CO2 per jaar uitstoten. Wanneer je daar de indirecte uitstoot van broeikasgassen bijtelt, zoals die van de productie van veevoeder, landgebruik en ontbossing komt dat zelfs neer op 704 miljoen ton CO2.

De EU werkt momenteel aan een nieuwe klimaatwet, waarin de klimaatdoelstellingen waarin ook het Europese landbouwbeleid voor de komende zeven jaar wordt vastgesteld. Greenpeace Europe hoopt dat Europa de veestapel verkleint en een einde maakt aan subsidies voor de industriële veeteelt. Als de veeteeltsector met 50 procent krimpt, zou dat 250 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar kunnen besparen aldus Marco Contiero, directeur van het EU-landbouwbeleid van Greenpeace. “De wetenschap is duidelijk, de cijfers ook: we kunnen het ergste van de klimaatverandering niet voorkomen als politici de industriële productie van vlees en zuivel blijven verdedigen.”

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors