Bezoekers

025574
Bezoekers vandaag : 299
Gisteren : 543

Loodhoudende benzine nu wereldwijd taboe

Benzine is in Europa al sinds het eind van de jaren tachtig nagenoeg overal loodvrij. Inmiddels wordt er nergens op de wereld nog loodhoudende benzine verkocht nu ook Algerije er enkele weken geleden mee is gestopt. 

Dat is goed nieuws voor de gezondheid van mensen, want volgens schattingen redt de invoering van loodvrije benzine wereldwijd per jaar 1,2 miljoen levens en bespaart het 2,5 miljard aan zorgkosten. 

Loodhoudende benzine werd in 1923 voor het eerst op de markt gebracht, zo weet Auto Motor & Sport te melden. De eerste dodelijke ongevallen in verband met de productie ervan in raffinaderijen deden zich al in 1924 in de Verenigde Staten voor. Rond 1970 bevatte bijna alle benzine die wereldwijd werd verkocht het schadelijke zware metaal.

In Europa werd in 1984 loodvrije benzine ingevoerd, vooral om auto’s met katalysator te beschermen. Lood in benzine beschadigd namelijk de katalysator. Eind jaren 80 werd loodhoudende gewone benzine in de meeste landen in Europa verboden. Superbenzine mocht nog wel lood bevatten, maar dat verdween in het midden van de jaren negentig vanwege de geringe vraag. In de EU is loodhoudende benzine sinds 2000 verboden voor auto’s.

 

Bent nu nog op zoek naar de beste verzekering voor uw oldtimer of youngtimer, kijk dan eens naar de KNAC oldtimer verzekering of youngtimer verzekering.

Misschien leuk om te lezen:

Word lid van de KNAC!

Het lidmaatschap van de KNAC – de oudste automobilistenclub van Nederland – geeft u tal van voordelen. 

Winkelwagen 0

Zoeken in knac.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors